Hyppää sisältöön

Keskustelu:Kutisten kartano

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Olen kiinnostunut Löwe-suvusta ja sen yhteydestä Löfving-sukuun. Tällä sivulla lukee:

"Säteritilan omistaja ei kuitenkaan asunut kylässä. Friedrich Löwe kuoli vuonna 1669. Friedrich Löwen poika maaneuvos Johan Gustav von Löwen yritti hankkia säteriä myös Heinuun, mutta hän kaatui vuonna 1679 Brandenburgin sodassa. Hänenkään poikansa ei ehtinyt muodostaa suurtilaa Heinuun ennen kuin reduktiopäätös tehtiin vuonna 1682."

Olisiko hänellä, joka on tämän kirjoittanut, muuta asiaan liittyvää tietoa? Asuiko kukaan Löwe Kutisten kartanossa missään vaiheessa? Mikä oli nimeltään tuossa mainittu Johan Gustav von Löwen poika. Tämä kiinnostaisi erityisesti, koska Löwe-suvun biografioissa ei ole mitään mainintaa Johan Gustav Löwen avioliitoista tai lapsista. Oliko tämä poika mahdollisesti avioliiton ulkopuolella syntynyt ja ehkäpä sukunimeltään Löfving? --RTELAM (keskustelu) 9. heinäkuuta 2016 kello 22.37 (EEST)

Hankin nyt luettavaksi Kalvolan Historia, osa I teoksen, josta oletin Häme-Wiki-sivulla olevan tekstin Löweistä olevan peräisin. Näin ilmeisesti onkin, mutta vastausta kysymykseeni en saanut, vaan asia muuttui vain sekavammaksi.

Nimittäin, Kalvolan Historiassa (s. 158) lukee: "Friedrich Löwen poika maaneuvos Johan Gustav von Löwen puuhasi säteriä myös Heinuun, mutta hän ei ehtinyt sinne rakentaa kun hän kaatui 1679 Brandenburgin sodassa. Hänen poikansa kapteeni Henrich Adolf von Löwen lupasi täyttää säterioikeuden mukaisen velvollisuuden ....."

Tässä näyttäisi olevan vastaus kysymykseeni, mutta tekstissä on ongelmia:

1) Johan Gustav von Löwen oli kyllä Kutisten omistaja ja kaatui 1679, mutta hän ei ollut maaneuvos, vaan majuri. Sen sijaan hänen veljensä Georg Johan von Löwen oli maaneuvos. 2) Henrich Adolf von Löwen - nimistä henkilöä ei tiettävästi elänyt. 3) Sen sijaan Wiki-Adelsvapenin mukaan Georg Johan von Löwenillä oli poika, joka oli kapteeni ja nimeltään Herman Adolf von Löwen. Jos tässä on ollut tarkoitus viitata häneen, niin paitsi etunimessä, myös sanassa "poika" on virhe, koska Herman Adolf von Löwen oli siis Johan Gustav Löwen veljenpoika.

Tässä tilanteessa pitäisi kai päästä tutkimaan alkuperäislähteitä 1600-luvulta. Edelleen pidän mahdollisena, että tuo "poika" on oikein ja kyseessä oli Henrik Löfving. Vanhimmissa häntä koskevissa asiakirjoissa, hänen etunimensä kirjoitetaan saksalaisittain "Henrich". --RTELAM (keskustelu) 24. helmikuuta 2017 kello 16.29 (EET)