Hyppää sisältöön

Kauppilan talonpoikaismiljöö

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kauppilan talonpoikaismiljöö sijaitsee Kauppilantie 8:ssa Humppilan kylässä kirkon lähettyvillä ja kakkostien kupeessa. Perinnetalo on avoinna kesäsunnuntaisin (elokuun loppuun asti) klo 12.00 -16.00 ja muulloin ryhmille sopimuksen mukaan. Aluetta hoitaa Eläkeliiton Humppilan osasto. Tiedustelut arkisin (03) 4180 448/ Humppilan kirjasto.

JUHLATILANA

Kauppilan talonpoikaismiljöön päärakennus
Tilan päärakennuksessa on mahdollista pitää monenlaisia juhlia lettukesteistä hääjuhliin. Pirtin pöytien ääreen mahtuu ruokailijoita n. 50-60. Keittiössä on sähköliitäntä ja jääkaappi. Kaivosta saa juomakelpoista vettä. Navettarakennukseen on kunnostettu tila isompia tilaisuuksia varten. Tässä tilassa on sähkö- ja voimavirtaliitännät sekä penkkejä noin sadalle hengelle. Navetassa järjestetään mm. yhteislaulutilaisuuksia ja lasten taideleirejä. Tilat ovat käytettävissä keväästä syksyyn.
Tilojen vuokra on 50 € perjantai-illasta sunnuntaiaamuun.

Tilojen varaukset arkisin (03) 4180 448/ Humppilan kirjasto.

HISTORIAA

Tämänhetkisessä muodossaan Kauppilan perinnetila on tyypillinen 1800-luvun hämäläinen maalaistalo umpipihatyyliin rakennettuine talouskeskuksineen. Nykyinen päärakennus on muistitiedon mukaan rakennettu 1880-luvulla.

Tilan historiaa tunnetaan 1600-luvulle asti. Vuoden 1673 maakirjassa tila on merkitty ratsumestari Sassin vapaataloksi. Vuoden 1688 maakirjassa mainitaan talon olleen Uudenmaan ratsurykmentin, Sääksmäen komppanian ratsumestarin hevostalo, kysymys lienee ruotujakoisten rykmenttien vakinaisesta ratsutalosta. Vuonna 1691 tila kuului ratsumestari Kuhlmanille hevostalona.

Kauppilan nimen tila sai 30.5.1761, kun puolikkaan talosta osti Tuomas Matinpoika ja toisen puolen Yrjö Kustaanpoika. Tila jakaantui silloin Ylä- ja Ali-Kauppilaksi. Yrjö Kustaanpoika Ylä-Kauppilan ostama osuus liitettiin Kennin taloon.

Tuomas Matinpoika Ali-Kauppila syntyi 1728 ja kuoli 1784. Hänellä oli vaimo Maria Kustaantytär, joka syntyi 1734 ja kuoli 1772. Marian kuoltua Tuomas solmi avioliiton Leena Pertuntyttären (s.1748) kanssa.

Ali-Kauppilan viimeinen isäntä Lauri myi tilan v. 1964 Risto Anttilalle, joka oli Laurin sukulaismies. Laurin kaupat ja testamentti haettiin kuitenkin laittomiksi ja kiistaa hoiti eräs tuomari vuoteen 1974 saakka. Tuolloin Yrjö Viding Hämeenlinnasta osti Kauppilan. Humppilan kunnalle Kauppilan rakennukset ja vähän tonttimaata siirtyi kaupassa 1.6.1978.

Kotiseutumuseoksi tila avattiin vuonna 1982. Tila on hyvin säilynyt esimerkki 1900-luvun alun talonpoikaismiljööstä. Esillä on suuri määrä vanhoja tarve- ja työkaluja, joita on käytetty tilan jokapäiväisissä töissä. Esineet ovat osin tilan omia ja osin eri tahoilta lahjoitettuja.

Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen