Hyppää sisältöön

Kari Kuuva

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kari Olavi Kuuva (s. 20. helmikuuta 1946, Tampere) on suomalainen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja. Hän asuu Hausjärvellä Oitissa vaimonsa Paulan kanssa. Kari Kuuva nousi julkisuuteen 1960-luvun puolivälissä parodisella Tango Pelargoniallaan. Tuotteliaan biisinikkarin tunnetuimpia kappaleita on Sammy Babitzinin esittämä Daa-da-daa-da.

Kun vuonna 1963 Kari Kuuva vanhempineen muutti Tampereelta Helsinkiin, Kari joutui siirtymään Tampereen Klassillisesta lyseosta Helsingin Normaalilyseoon latinan linjalle viidennelle luokalle. Kari oli lukuaineissa entisen koulun ohjelman mukaisesti lähes vuoden kurssin jäljessä, ja se vaikeutti koulunkäyntiä. Harrastus solistina ja komppikitaristina Willy and The Wanderers -yhtyeessä ja perustamassaan folk-henkisessä lauluyhtyeessä Kari, Raili ja Riitta vei voiton koulusta. Hän keskeytti koulun, muutti pois kotoa ja siirtyi mainospiirtäjän hommiin, säveltäen ja keikkaillen samalla.

Vuonna 1964 lauluyhtye julkaisi parodiaksi tarkoitetun laulun "Tango pelargonia", josta tuli heti listaykkönen. Seuraava listaykkönen oli "Pikku Nina". Kari Kuuva erosi mainospiirtäjäharjoittelijan työstä ja ryhtyi esittäväksi laulajaksi ja sanoittajaksi.

Vuonna 1982 ilmestynyt Se avautuu -levy sisälsi Kuuvan uskonnollisia lauluja. Rokkaava Herätys - väckning syntyi kristillisen nuorisotapahtuman inspiroimana. Kari Kuuva koki hengellisen herätyksen, mikä muutti hänen elämäntapaansa. Hän työskenteli lähes kuusi vuotta luterilaisen Kansan Raamattuseura Säätiö -nimisen järjestön gospellaulajana ja julistajana. Toinen hengellinen äänite oli Menen Jumalan muistiin (1983) ja Arkinen hartaus (1986). Sittemmin Kuuva on tehnyt muunlaisia kiertueita ja säveltänyt lauluja monelle suomalaiselle artistille. Hän joutui vakavaan auto-onnettomuuteen vuonna 1991. Selkäleikkauksen jälkeen hän on jatkanut esiintymisiä kohtuullisessa määrin. Suosittuja lauluja on edelleen syntynyt.

Lähde

http://www.elvisry.fi/012006/kuuva.html