Hyppää sisältöön

Kalvola-Seura

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kalvolaan perustettiin kotiseutuyhdistys vuonna 1950, samoihin aikoihin monien muiden kuntien kanssa. Seuran yhtenä tehtävänä pidettiin karjalaisen siirtoväen ja muualtakin tänne muuttaneiden suhteiden lujittamista hämäläisten kanssa. Asiaa pidettiin niin tärkeänä, että se kirjattiin sääntöihin.

Ennen...

Perustavassa kokouksessa 1.8.1950 puheenjohtajaksi valittiin Matti Karjalainen ja johtokunnan jäseniksi Toivo Kyhkynen, Väinö Salmi, K.J. Saviniemi, Eino Koskinen, Maire Merisalo, Veikko Juvonen, Paavo Alhainen, Kalle Valkama, Jalmari Niinistö, Paavo Aalto ja Antti Kivilahti sekä varajäseniksi Einari Ryyppö, Aune Pärni ja Toivo Niininen.

Kalvolan vaakuna
Ensimmäisiä Kalvola-Seuran tehtäviä oli saada kunnalle oma vaakuna. Sitä varten järjestettiin kuntalaisten keskuudessa kilpailu. Oma, kaikille tuttu vaakuna oli ollut kunnan käytössä n. 60 vuotta, ja nyt kotiseutuyhdistys sai sen käytön hallintaansa. Kotiseutumuseoksi saatiin monien vaihtoehtojen ja kyselyjen tuloksena manttaalikunnalta viljamakasiini, joka vieläkin sijaitsee samalla paikalla kirkon vieressä seurakunnan maalla. Voimavaroja ja rahaa kysyvä hanke oli pystyttää muistomerkki merkittävän kalvolalaisen talonpojan, Emanuel Kanajärven haudalle. Hämäläis-Osakunnan kotiseutukerhon jäseniä oli usean viikon ajan Kalvola-Seuran vieraana. He haastattelivat ympäri pitäjää vanhoja asukkaita.

Ensimmäisen puheenjohtajan, Matti Karjalaisen muutettua pois paikkakunnalta seuraavat puheenjohtajat olivat Kalle Valkama ja Antti Kivilahti. Vuosien myötä toiminta vähitellen hiipui, ja lopulta seura lakkautettiin.


... ja nyt

Vuonna 2010 Kalvola-Seura päätettiin perustaa uudelleen. Kunnan liityttyä Hämeenlinnan kaupunkiin haluttiin, että kalvolalaista kotiseutuhenkeä ja kulttuuria vaalitaan edelleen. Perustavassa kokouksessa 28.2.2010 seuran puheenjohtajaksi valittiin Anja-Maija Huhdanperä-Ketonen ja johtokuntaan Markku Ahlava, Sirpa Eerola, Tuula Eerola, Antti Herkkola, Aliisa Ketonen, Erkki Lamminpää, Erkki Lindqvist, Antti Mäkinen, Juha Seppälä, Heikki Tammisalo ja Maisa Westerlund sekä sihteeriksi Sanni Hallanvaara.

Ensimmäisenä vuotena menee paljon aikaa yhdistyksen toiminnan käynnistämiseen ja uusia jäseniä mukaan. Tärkeimpiä asioita on saada jälleen museo auki yleisölle. Meidän tehtävämme on vaalia tietoa vanhasta Kalvolasta ja sen kulttuurista eri elämänaloilla ennen ja nykyisin.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Anja-Maija Huhdanperä-Ketonen

anja-maija.huhdanpera-ketonen@hamk.fi