Hyppää sisältöön

Kaloisten kyläyhdistys ry

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Taustat

Yhdistyksen edeltäjä oli Kaloisten kylätoimikunta. Se syntyi 1980-luvun lopulla silloiseen Rengon pitäjään Kaloisten koulupiiriin kyläkoulun ollessa lakkautusuhan alla. Koulupiiri käsitti Asemin, Kaloisten ja Vehmaisten kylät. Toimikunta avusti koulun toimintaa erilaisin keinoin. Esimerkiksi koulun käytöön hankittiin piano, ja koulu maalattiin talkoilla. Asukkaiden ja kylätoimikunnan taistelusta huolimatta koulu lakkautettiin, mutta kylätoiminta vahvistui.

Lakkautettu koulu myytiin, ja kylätoimikunta siirsi koululla olleet sodissa kaatuneiden muistotaulut sekä pianon Asemin kylässä olleeseen sotaveteraaniyhdistyksen Tukikohta-nimiseen yhdistystaloon. 90-luvulla sotaveteraanit katsoivat, että vanhenevilla veteraaneilla ei enää ollut riittävästi tarvetta omalle talolle, ja he ehdottivat, että  kylätoimikunta ostaisi talon. Koska rekisteröimätön kylätoimikunta ei voinut omistaa kiinteätä omaisuutta, toimikunta päätettiin muuttaa yhdistykseksi, jonka nimeksi tuli Kaloisten kyläyhdistys. Yhdistys rekisteröityi vuonna 1996, ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 240 henkilöjäsentä Asemin, Kaloisten ja Vehmaisten kylistä.

Tehtävät

Kaloisten kyläyhdistys ry on Hämeenlinnan kaupungin Rengon pitäjän Asemin, Kaloisten ja Vehmaisten kylien vakituisten ja kesäasukkaiden yhteinen. Jäsenmaksua maksaa vuosittain noin 250 henkilöjäsentä ja jäsentalouksia on 140. Yhdistys omistaa ja ylläpitää Kylätalo Tukikohtaa ja järjestää monenlaista mukavaa ja asuinviihtyvyyttä kohentavaa toimintaa ympäri vuoden. Yhdistys toimii kyliensä asukkaiden ja kesäasukkaiden yhteisenä edunvalvojana ja pyrkii toiminnallaan lisäämään alueensa viihtyvyyttä ja asuinmahdollisuuksia.

Yhdistys ylläpitää Kylätalo Tukikohtaa Asemin kylässä (Asemintie 349). Kylätalosta on muodostunut alueen asukkaiden harrastus- ja virkistystapahtumien keskus. Taloa vuokrataan myös muillekin kuin kyläläisille. Se on suosittu paikka perhejuhlien pitoon, ja varsinkin kesäaikana tilat riittävät suurellekin joukolle, sillä tontilla on myös kesäkahvila ja tanssilato, jotka voidaan kätevästi ottaa juhlakäyttöön.


Tapahtumat

Yhdistyksen kuuluisin kesätapahtuma lienee Tukikohdan pihapiiriin rakennettavan tervahaudan sytyttäminen renkoviikon avajaisperjantaina. Iltatoreja järjestetään kylätalolla heinäkuun puolivälistä elokuulle perjantai-iltaisin klo 18 alkaen.
Lisäksi järjestetään retkiä ja koulutustilaisuuksia sekä muuta huvia jäsenille ja suurelle yleisölle.


Lisätietoja

 www.kaloinen.fi
Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen