Hyppää sisältöön

Jorma Kantee

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Jorma Kantee (s. 7.4.1941 Ypäjä, k. 23.4.1969) oli ypäjäläinen luontoharrastaja ja luonnontutkija. Hän kävi kansakoulunsa Ypäjän Hyrsynkulmalla ja jatkoi opintojaan Someron yhteiskoulussa, mutta sairastui, eikä ehtinyt valmistua ylioppilaaksi. Suoritettuaan varusmiespalveluksen ja reserviupseerikoulun hän kuoli vuonna 1969 vain 28 vuoden iässä.

Jorma Kantee oli koko ikänsä innokas luonnontutkija ja tutki sekä itiö- ja putkilokasveja että hyönteisiä, etenkin kovakuoriaisia ja suurperhosia. Hän oli taitava sekä eläinten että kasvien lajinmäärityksissä ja lähetti näytteitä muun muassa Kasvimuseoon Helsinkiin. 1950- ja 1960-luvuilla hän oli yksi Lounais-Hämeen luonnonsujeluyhdistyksen nuorista aktiiveista. Sekä Ypäjältä että Somerolta hän löysi suuren määrän paikkakunnilla ennen havaitsemattomia kovakuoriais- ja suurperhoslajeja ja teki havaintoja myös pistiäisistä ja nilviäisistä. Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen kokoelmiin hän lahjoitti satoja putkilo- ja itiökasvinäytteitä, tuhatkunta perhosnäytettä ja saman verran kovakuoriais- ja pistiäisnäytteitä. Hän myös julkaisi toistakymmentä tieteellistä kirjoitusta.

Omaa suurperhoskokoelmaansa Jorma Kantee säilytti hyönteiskaapissa, jonka oli saanut Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistykseltä. Kaappi oli kuulunut aiemmin marsalkka Mannerheimin isoisälle Carl Mannerheimille. Vuonna 2003 omaiset lahjoittivat 1500 perhosnäytettä sisältäneen kaapin Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistykselle.

Lähteet

  • Suoranta, Antero (2003): Jorma Kantee, suuri luonnonystävä ja -tutkija, 1941-1969. Lounais-Hämeen luonto 90, 12-14. Forssa: Lounais-Hämeen luonnonsuojelusuojeluyhdistys. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 1.4.2013.