Hyppää sisältöön

Jean Sibeliuksen patsas

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Sibeliuksen patsas.jpg

Hämeenlinnan keskustassa, Sibeliuksenpuistossa sijaitsee Jean Sibeliuksen patsas (Nuori Sibelius). Patsas on patinoitua pronssia, se on kooltaan 320 x 120 x 85 cm ja se lepää mustan graniittijalustan päällä. Jalusta on kooltaan 50 x 242 x 125 cm. Patsaan on suunnitellut Kain Tapper ja se on vuodelta 1964. Patsas esittää Sibeliusta nuoruutensa voimissa. Mallina oli Jarmo Sermilä.

Veistoskilpailu

Ensimmäinen aloite patsaan saamiseksi Hämeenlinnaan tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1936, mutta Jean Sibelius (1865 - 1957) ei halunnut  itsestään patsasta. Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1957 Hämeenlinnan kaupunginhallitus nimesi patsastoimikunnan. Vuonna 1961 kaupunginvaltuusto päätti, että patsas sijoitetaan Sibeliuksenpuistoon. Puiston entinen nimi on Tähtipuisto. Puisto suunniteltiin uudestaan.

Patsasta varten julistettiin valtakunnallinen veistoskilpailu vuonna 1961. Patsastoimikunna asettamien ehtojen mukaan Sibeliuksen tulisi olla olemukseltaan nuori ja luomisvoimainen. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan 49 ehdotusta ja tulos julistettiin syyskuussa 1962. Ensimmäisen palkinnon saivat kuvanveistäjät Heikki Nieminen ja Kain Tapper. Kolmas palkinto annettiin kuvanveistäjä Heikki Konttiselle. Patsastoimikunta ehdotti tilattavaksi Kain Tapperin työn Kasvumiljöössä.

Kain Tapper

Kain Tapper syntyi (1930-2004). Tapperin isä oli saarijärveläinen maanviljelijä, mutta koti oli eräänlainen taidekoulu. Äiti oli itseoppinut lahjakas veistäjä ja isä järjesti lapsilleen taidekilpailuja. Perheen kaikista neljästä pojasta tuli taiteilijoita.

Kain Tapper oli suomalaisen kuvanveistotaiteen tärkeimpiä edustajia. Hän käytti veistoksissaan perinteisiä materiaaleja, puuta ja kiveä ja käsitteli niitä perinteisin tavoin. Tappen taiteen lähtökohtana oli suomalaisen luonnon moninaisuus, vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelu, joita hän ilmaisi taidokkaan patinoinnin ja luonnon muotokieltä käyttämällä. Jean Sibeliuksen patsaassa on kiven lujuutta ja veistoksellinen hahmo kuvaa säveltäjän suuruutta ja luomisen voimaa. Myös Sibelius haki sävellystensä aiheet luonnosta. Hämeenlinnassa lapsuuttaan viettäessään häneen teki suuren vaikutuksen Hämennlinnan luonto.

Paljastustilaisuus

Veistoksen paljastustilaisuus pidettiin Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.1964. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen puolisoineen olivat läsnä tilaisuudessa. Paljastuspuheessaan presidentti Kekkonen totesi, että Sibeliukselle voitaisiin pystyttää muistomerkki yhtä hyvin mihin tahansa maailman metropoliin, mutta kaikkein parhaiten se kuitenkin sopii hänen syntymä- ja koulukaupunkiinsa. Patsas on asetettu katsomaan empiretyylistä rakennusta, joka rakennettiin 1846 yläalkeiskouluksi ja jota Jean Sibelius kävi.

Lähteet

http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Julkinen/Veistokset/Taiteilijahaku/Sibelius/
Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen