Hyppää sisältöön

Janne Nummela

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Janne Nummela (s. 1973) on hausjärveläinen kokeellinen runoilija ja patenttivirkailija, joka myös maalaa.

Esikoisrunokokoelma Lyhyellä matkalla ohuesti jäätyneen meren yli (2006) oli ensimmäinen suomalainen runoteos, jossa hyödynnettiin internetin hakukoneita.

Toinen kokoelma Frigiditalvi (2008) syntyi yhteistyössä arkkitehti Adalbert Aapolan kanssa. Se on tekijän omin sanoin “kokeilu, jossa ulkoistetaan kokoelman rakennussuunnittelu, toisen näkemä nuoruuden omakuva”.

Uusimmassa kokoelmassa Medusareaktorit (2009) suomalainen runous löytää tieteiskirjallisuuden. Kysymys on ehkä mytologiapunkista, avaruussatiirista tai eeppisten fragmenttien kyberromantiikasta, kuten runoilija Teemu Manninen on sitä luonnehtinut.

Ensyklopedia (2011) on nimensä mukaisesti tietosanakirja, jossa faktaa ja fiktiota on luovasti yhdistelty. Perinteistä ensyklopedistista pieneen nippelitietoon keskittyvää tietosanakirjaperinnettä parodioidaan monin keinoin. Sanoja on teokseen käännetty Denis Diderot'n L'Encyclopédiesta (1750-1965) ja bysanttilaisesti Sudasta (n 1000) sekä sen lisäksi on kehitelty omia mitä ihmeellisimpiä selityksiä sanoille kuten legendaatiselle baarien Flipperille, Freejazzkonsertissa nukkumisella ja myyttiselle Yksisarviselle,

Nummelan ensimmäiset maalaukset syntyivät heinäkuussa 2009. Reilun puolen vuoden aikana syntyi noin 120 teosta ja kehittyi oma orgaaninen kuvallinen ilmaisu. Taidehistoriallisia ja -teknisiä viitepisteitä löytyy ranskalaisesta ja amerikkalaisesta lyyrisestä abstraktista, tasismista, japanilaisesta klassisesta maalaustaiteesta sekä itämaisista paperimarmorointitekniikoista.

Teokset