Jaakko Korjus

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Kuva: Hämeenlinnan kaupunki
Päätoimittaja, kirjailija Jaakko Korjus syntyi Sakkolassa 29.4.1926. Hänen vanhempansa olivat toimitusjohtaja Vilho Korjus ja rouva Hilja Korjus. Jaakko Korjus avioitui Pirkko-Liisa Räisäsen kanssa.

Jaakko Korjus aloitti lehtimiehen työnsä Haminan Lehdessä, mutta hänet valittiin jo  vuonna 1954 Hämeenlinnaan Hämeen Sanomien toimituspäälliköksi. Korjuksesta tuli pian merkittävä vaikuttaja Hämeenlinnan kulttuurielämässä. Hän kehitti voimakkaasti Hämeen Sanomien kulttuurisivuja ja avasi palstoja kaupungin nuorille kolumnisteille. Korjus valittiin Nuoren Voiman Liiton kerhon Hämeen Ikaroksen puheenjohtajaksi. Kerho kokosi laajasti yhteen kaupungin kulttuuriväkeä, mukana oli niin kuvataitelijoita kuin säveltäjiäkin. Ikaroksesta tuli sittemmin Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana-66. Hämeenlinnassa asuessaan Jaakko Korjus julkaisi romaanit Kasvot (19619 ja Punaportti (1962). Hän toimitti myös Ikaroksen runokokoelman ja Karistolle useita lastenkirjoja.

Korjus muutti pois Hämeenlinnasta vuonna 1965. Muualla asuessaan hän työskenteli eri sanomalehdissä, viimeksi Vaasa-lehden päätoimittajana. Korjus oli ahkera kirjoittaja: hän julkaisi mm. Legenda jo eläessään sarjassa useita henkilökuvia, kirjoitti romaaneja ja toimitti tai oli mukana toimittamassa lukuisia kirjoja. Korjus palasi 1980-luvulla takaisin Hämeenlinnaan, jossa hän jatkoi kirjallista tuotantoaan. Hän kirjoitti sekä tutkimuksia että monta sota-aiheista romaania. Korjusten teosten aihepiiri liittyi usein toisen maailmansodan tapahtumiin. Erityisen kiinnostunut hän oli suomalaisen SS-pataljoonan historiasta. Korjus julkaisi vielä toistakymmentä teosta eläkkeelle jäätyään. Tunnustukseksi sanomalehtimiehen työstään Korjus sai mm. sanomalehtimiespalkinnon vuonna 1993. Hän menehtyi Hämeenlinnassa 29.1.1998.

Lisätietoja

Hämeenlinnalaisia 1639-1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Korjus
Pekka Lampinen: Muistot elävät kaupungissa. Hämeenlinna-Wanaja 47: 1998.