Hyppää sisältöön

Huljalan Helvetti

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Huljalan Helvetti

Suomen sisällissota oli verinen sota. Siinä taistelivat valkoiset, joita tukivat saksalaiset, sekä punaiset, joita auttoivat venäläiset. Sisällissodassa käytiin monia taisteluita, joista yksi viimeisimpiä oli Huljalan taistelu Hämeenkoskella. Taistelu käytiin 1.-2.5.1918 Huljalan kylässä punaisten ja saksalaisten välillä.


Pakomatka

Hilma Korhosen muistelmien mukaan punaiset olivat Tuuloksen ja Lammin taistelujen jälkeen raivanneet tiensä saksalaisten linjojen läpi, ja sen jälkeen pakolaiset alkoivat aseväen turvin kulkea kohti Hämeenkosken kirkonkylää ja Lahtea. Punaisilla oli mukanaan myös haavoittuneita, joita oli kaikkiaan 200-300 ja jotka sijoitettiin eri taloihin Kosken pitäjän Huljalassa.


Taistelu

Taistelu Huljalassa alkoi vappuaamuna, kun punaiset joukot puolustautuivat kylään pyrkiviä saksalaisia vastaan. Saksalaiset eivät päässeet etenemään kylään, vaan he jäivät odottamaan lisäjoukkoja. Toukokuun 2. päivänä saksalaisten painostus kasvoi ja punaiset vetäytyivät Huljalasta. Taistelun seurauksena Huljalan kylä lainehti yhtenä suurena tulimerenä. Eläimiä paloi navetoihin ja talleihin. Punaisten haavoittuneista osa pystyttiin pelastamaan ja ottamaan mukaan, mutta osa jäi palaviin taloihin. Vain yksi talo säilyi palamattomana, mutta senkin pistivät punaiset palamaan siirtyessään kohti Hollolaa.


Lähde

Juhani Aromäki, Sodan ja rauhan ajat: Kosken historiaa, ihmisiä, elämää. Kosken kunta, 1983.
Pasi Vainio: Toimintaa sotien aikana ja niiden välillä. Lammi- Paino, 2000.
Artikkeli on kirjoitettu Hakkalan koulun oppilastyönä.