Hyppää sisältöön

Heikki Luoma

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Heikki Luoma. Kuva: Karoliina Heinämaa
Heikki Luoma on syntyisin (s.1944) keskisuomalaisesta Kyyjärven kunnasta. Pienen maalaiskylän kasvatti lähti sittemmin työn perässä etelään, Lahteen. Tätä nykyä Luoma asuu Jokioisissa, jonne hän muutti maalaiselämän ja uuden talonsa innoittamana. Luoma on ehtinyt työskennellä niin saha- ja metsätöissä, varastotyömiehenä ja YK-sotilaana kuin maalarina ja somistajanakin.

Graafikon ammatissa hän ehti olla parisenkymmentä vuotta, kunnes nelissäkymmenissä päätti vaihtaa harrastuksensa leipätyökseen. Hänestä tuli ammattikirjailija. Luoma tunnetaan lukuisista näytelmistään, joita esitetään harrastajateattereissa ympäri Suomea. Luoma onkin ollut jo vuosikausia kesäteattereiden suosituin draamakirjoittaja.

Mies muistetaan myös käsikirjoittamistaan televisiosarjoista. Tunnetuin lienee fiktiiviseen Kuusniemen kuntaan sijoittuva moniosainen draamasarja. Se kertoo tavallisista ihmisistä pienessä suomalaisessa pitäjässä. Samoin Luoma oli kirjoittamassa pitkäaikaista kuunnelmasarjaa Kantolan perhe. Sarjoja on uusittu moneen kertaan.

Luoma ei nouse kuvattaviensa yläpuolelle vaan kirjoittaa henkilöt ja tapahtumat tavallisen tallaajan vinkkelistä. Lähestymistapansa ansiosta kirjailijaa onkin verrattu Kalle Päätaloon. Suosion taustalla on paitsi tapahtumien taju niin myös tarkka ihmistuntemus. Kansankulttuurin tajua näytelmäkirjailija on voinut kartuttaa monissa arjen tehtävissä, joista hänellä on omakohtaista kokemusta.