Ars-Häme ry

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Ars-Häme ry on vuonna 1973 hämäläistaiteilijoiden perustama yhdistys, jonka keskeisin tavoite on toiminnallaan tukea ja edistää kuvataiteen ja taiteilijoiden asemaa niin ammatillisesti kuin taloudellisestikin Hämeen seudulla. Johtokunnan puheenjohtajana toimii Olli Larjo.

Toiminta

Yhdistyksellä on oma Galleria Kone ja Taidelainaamo Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan yhteydessä. Galleriassa on esillä nykytaidetta niin Hämeenlinnan seudulta kuin myös muualta Suomea. Taidelainaamo tarjoaa vaivattoman tavan hankkia laadukasta taidetta.

Historiaa

Ars-Häme ry perustettiin 1970-luvulla ajamaan kantahämäläisten taiteilijoiden ammatillisia ja taloudellisia etuja.

Ars-Hämeen 10-vuotisjuhlan nähtiin sekä Riihimäen Lasimuseossa että Tukholmassa.

Vuonna 1993 yhdistys piti 20-vuotisjuhlanäyttelyn Joensuun taidemuseosssa. Yhteisenä nimittäjänä oli taiteellinen eetos, usko taiteeseen ihmisten välisenä siltana. Usko tähän eetokseen on säilynyt siirryttäessä 2000-luvulle. Yhdistys haluaa toimia tämän sillan kantavina rakenteina luomalla mahdollisimman monipuolisia tilaisuuksia, jotta taide tavoittaa kokijansa. Vuosina 2001-2003 yhdistys toteuttikin EU-rahoitteisen taiteen tuotteistamisprojektin, joka sisälsi kolme Saksaan suuntautunutta ryhmänäyttelyä näyttelyjulkaisuineen: Natursyndrom Tuttlingenin kaupungingalleriassa 2001, Machtproben Tuttlingenin kaupungingalleriassa 2002, Spuren im Gedächtis Elmshornissa 2003.

2000-luvun alussa toteutettiin Suomessa kolme näyttelyä, joiden pääpaino oli nykytaiteessa. Uusien jäsenten näyttely oli esillä Hämeenlinnan kulttuurikeskuksen galleriassa 2001. Tunne-näyttely esitteli Ars-Hämeen taiteilijoita Riihimäellä 2002. Näyttelyn otsikoksi valittiin monimerkityksinen sana tunne, koska se tuo mieleen monenlaisia mielleyhtymiä. Sanan voi ymmärtää joko substantiiviksi tai verbin käskymuodoksi, mutta yhtälailla tarkoitus oli tehdä tunnetuksi Ars-Häme ry:tä. Tarinoita hitaudesta oli Ars-Hämeen 30-vuotisnäyttely Hämeenlinnassa vuonna 2003. Se käsitti usean taidenäyttelyn kokonaisuuden. Teoksia oli esillä Hämeenlinnan taidemuseossa, Kulttuurikeskuksen galleriassa, Galleria Ripustuksessa sekä Hämeenlinnan keskikaupungin valomainostauluissa. Lohrmannin makasiinissa esillä oli myös valikoima vanhempia teoksia. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin juhlalehti, joka jaettiin jokaiseen hämeenlinnalaiseen talouteen. Näyttelyn kuraattorina toimi taidehistorioitsija Jonni Roos ja komissaarina Anne Tamminen.

Taidelainaamo aloitti toimintansa elokuussa 2007 Poltinahon Taidekasarmilla. Yhdistyksen 35-vuotisjuhlaa vietettiin kahdessa eri paikassa: 4.1.08 juhlittiin oman Galleria Koneen ja Taidelainaamon avajaisia Verkatehtaalla Hämeenlinnassa ja 11.1.-10.2.2008 uusien jäsenten yhteisnäyttelyllä merellisissä tunnelmissa Galleria Rantakasarmissa Suomenlinnassa, missä oli esillä 19 arsilaisen töitä.

Jäsenet

Ars-Häme ry:n jäseneksi voivat hakea kaikki Kanta-Hämeen alueella toimivat Taidemaalariliiton, Suomen kuvanveistäjäliiton, Suomen Taidegraafikkojen liiton, Valokuvataiteilijoiden liiton sekä Muu ry:n jäsenet. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 63 ammattitaiteilijaa. Kunniajäseniä ovat Annu Eklund, Aura Jylhä-Vuorio, Reino Laitasalo, Jaakko Veuro ja Reino Vihinen.

Lähteet