Hyppää sisältöön

Anne Hänninen

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Anne Hänninen syksyllä 2010.
Anne Anita Hänninen on Hämeenlinnassa asuva runoilija, joka on syntynyt Rautalammilla 7. helmikuuta 1958. Hänninen on opiskellut muun muassa kirjallisuutta ja tiedotusoppia.

Kirjailijan yli kolmekymmenvuotinen ja neljätoista uniikkikokoelmaa käsittävä tuotanto koostuu enimmäkseen runoista mutta myös aforismeista. Hännisen yksittäisiä runoja on käännetty ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi,sloveniaksi, italiaksi, espanjaksi, saksaksi ja islanniksi. Hänen runojaan ja esseitään on julkaistu myös suomalaisissa antologioissa.

Teksteissään Hänninen luovii tarkkailevuuden sekä arvoituksellisuuden kanssa, hän on yhtä aikaa avoin ja kerroksellinen. Runoilija liikkuu nopeasti välähtävissä runokuvissa, jotka saavat tyynen veden liikkeeseen. Hän luo ajatuksesta kuvan ja kuvasta ajatuksen. Paradoksaalisuus viehättää häntä, samoin filosofiset ja perimmäiset kysymykset. Kirjoissa on myös aforismisikermiä sekä henkilökuvia.

Hännisen tuotannossa luonto on läsnä kaikkialla, ei yksistään maisemana ja monimuotoisuutena, ekologisina kysymyksinä, vaan myös psyyken peilinä ja symbolisena. Hän onkin laajasti kiinnostunut ilmiöiden keskellä löytöretkeilystä: kulttuureista ja eri taiteenlajeista, naisasiasta ja historiasta, ihmismielestä, linnuista ja kasveista aina tähtiin ja kosmokseen asti. Kyse on yrityksestä luoda ”kokonaisuudellinen käsitys olemassaolosta kaikkineen” ja tuttujen ja arkisten asioiden näkemisestä uudella tavalla.

Teostensa luomista hän itse kuvailee näin: ”Jokainen kirja tuntuu ensimmäiseltä ja sen syntyprosessi ihmeeltä”. Jännite säilyy läpi tuotannon, ja palkitun kirjailijan kynästä runoja on kertynyt jo reilusti yli tuhat. Teokset:

Käännökset

Mukana mm. käännösantologioissa Du tror du kuvar mig liv? Finländska kvinnors lyrik genom tiderna, 1984 (toim. Tua Forsström ja Märta Tikkanen). Enchanting beasts. An anthology of modern women poets in Finland, Forest Books 1990 (toim. ja käänt. Kirsti Simonsuuri). How to address the fog. Finnish poems 1978 -2002, Scottish Poetry Library 2004 (toim.Anni Sumari).Suhisevat koivut: valokuva- ja runoantologia( toim. ja julk. Josef Timar. Wien 2015. Käännös saksaksi, ruotsiksi, englanniksi, unkariksi.)

Palkinnot

Suomen Maakuntakirjailijoiden tunnustuspalkinto 1991

Kalevi Jäntin palkinto 1992

Korpirastas-palkinto 1992

Savonia-palkintoehdokas 1989 ja 2000

Hämeen taidepalkinto 2000

Einari Vuorela -runopalkintoehdokas 2005

WSOY:n tunnustuspalkinto 2005

Lähteet

www.kiiltomato.net

www.ksml.fi

www.wikipedia.fi

www.wsoy.fi