Anja Vammelvuo

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Anja Vammelvuo (7.10.1921 – 30.6.1988) Anja Vammelvuo syntyi Riihimäellä venäläisen kauppiaan Aleksei Weselowin (myöh. Wuorenheimo ja Vammelvuo) tyttärenä. Vammelvuon perheen vaatetusliikke sijaitsi nykyisen Hämeenkadun ja Kauppakujan kulmauksessa. Perhe asui Riihimäellä useassa paikassa mm. Suvannontiellä Pohjoisen koulun lähellä. Anja Vammelvuo pääsi ylioppilaaksi Riihimäen yhteislyseosta keväällä 1941. Hän oli naimisissa toimittaja, kirjailija Jarno Pennasen kanssa vuodesta 1946 vuoteen 1969 aina Jarno Pennasen kuolemaan asti. Heidän poikansa on tunnettu ohjaaja, kirjailija Jotaarkka Pennanen. Jotaarkka Pennaselta on ilmestynyt muistelmateos Elämää pienempi näytelmä (2010), jossa hän mm. muistelee lapsuutta Suvannontiellä.

Ensimmäisen novellinsa Anja Vammelvuo julkaisi vain 16-vuotiaana. Hän työskenteli kesätoimittajana Uudessa Suomessa ja myöhemmin kustannusosakeyhtiö Otavassa. Keväällä 1943 ilmestyi esikoisrunokokoelma Auringon tytär. Anja Vammelvuon lyriikkaan sisältyy useita omaan sukuun liittyviä kuvauksia, esim. erityisesti isästään värikkäästä Riihimäen liike-elämässä vaikuttaneesta kauppiaasta mm. kokoelmissa Kukkia sylissäni ja Torpan kirjat. Anja Vammelvuo julkaisi kaikkiaan 17 teosta: runoja, novelleja, romaaneja sekä näytelmiä. Hänen viimeinen teoksensa oli näytelmä Tulee aika toinenkin vuodelta 1983. Hän sai kolme kertaa valtion kirjallisuuspalkinnon (vuosina 1950, 1954 ja 1970).

Anja Vammelvuota on luonnehdittu samanaikaisesti vasemmistolaisuuden tulkiksi ja kriitikoksi. Hänen tuotannossaan on paljon omaelämäkerrallisia aineksia. Vuonna 1945 ilmestynyt romaani Muut ovat nuoria kertoo Riihimäen koulu- ja nuoruusvuosista. Kirjassa esiintyy useita sen aikaisia koulutovereita Riihimäen yhteislyseosta. Kirjaan sisältyy myös talvisodan pommitusten kuvausta Riihimäellä. Joulupäivän pommitus Riihimäellä vuonna 1939 oli tavallista tuhoisampi ja useita rakennuksia vaurioitui pahoin mm. Suojeluskuntatalo. Hanski Hortensia -novelli kokoelmasta Paratiisilintu ja muita novelleja (1946) sijoittuu Vammelvuon perheen asuttamaan taloon Suvannontiellä. Novellin kertoja on sodassa vammautunut mies, joka työskentelee VR:n tavaratoimistossa. Hänen kauttaan kuvataan elämää ja ahtaita asuinoloja kauppalan puutalokorttelissa.