Ämmälä

Häme-Wikistä
Kuvassa mies ohjastaa hevoskärryjä mutkaisella hiekkatiellä
Kulkijoita Ämmälässä. Pirjo Kaarkoski, 1977. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Ämmälä on ollut Orimattilan kunnan osa, joka liitettiin 1956 Lahden kaupunkiiin osakuntaliitoksessa. Se sijaitsee Orimattilan kaupungin Pennalan kylän pohjoispuolella ja Lahden kaupungin Kujalan länsipuolella ja on Lahden kaupunginosa.

Alue on harvaan asuttua ja pientalovaltaista. Uusi asutus keskittyy entisen Lahti-Orimattilatien varrelle Orimattilan ja Lahden rajan tuntumaan. Ämmälän itäosassa kulki kapearaiteinen Loviisa–Vesijärven rautatie, joka levennettiin 1960 1524 mm:n levyiseksi Lahti–Loviisa -rautatieksi.

Hämeen Heimoliitto valitsi Ämmälän vanhan keskustan vuonna 1996 kauneimmaksi maisemaksi. Siellä voi nähdä perinteiselle hämäläiselle maatalousmiljöölle tyypillisiä rakennuksia.

Paikannimen historia

Ämmälän nimi perustunee alueella sijainneen talon naisvaltaisuuteen tai omistajan sukupuoleen. Perimätiedon mukaan Ämmälä syntyi, kun Simolan talossa tuli isännän ja emännän välille riita. Emäntä lähti ja perusti Ämmälän talon.

Lähteet

  • Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.
  • Suomenkielisen Wikipedian artikkeli Ämmälä