Ero sivun ”Wahren-opisto” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 60: Rivi 60:
[[Category:Forssa]] [[Category:Kansalaisopistot]]
[[Category:Forssa]] [[Category:Kansalaisopistot]]


[[Vuosi::1920| ]]<br>[[Coordinates::60.81522, 23.62245| ]]<br><br>
[[Vuosi::1920| ]]<br>[[Coordinates::60.81522, 23.62245| ]]<br><br>[[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 10.56

Forssan työväenopistona 1920 aloittanut opisto. 

IMG 3162.jpg

Toistaiseksi viimeisin nimenmuutos on elokuulta 2008, jolloin opiston nimeksi tuli Wahren-opisto.

Wahren-opiston päätoimipaikka sijaitsee Forssan keskustassa ns. Kehräämöalueella, jonne opisto osittain muutti jo vuonna 1984 ja kanslia 1994. Opiston käytössä on kanslian ja opettajainhuoneen lisäksi atk- ja kieliluokka, tekstiiliopetustilat, Lankavärjäämön taideopetustilat ja Tehtaankoulu. Lisäksi opisto toimii n. 30 :ssä muussa toimipisteessä Forssassa ja Tammelassa.


Wahren-opistossa voit opiskella kieliä ja kulttuureja, kädentaitoja, liikuntaa, tanssia, tietotekniikkaa, yleissivistäviä aineita ja taiteita. Tarjolla myös luentoja ja avoimen yliopiston kursseja. Toimialueina Forssa ja Tammela.

Forssan työväenopisto

Virallisesti Forssan työväenopisto aloitti toimintansa 4.11.1920, jolloin pidettiin ensimmäiset oppitunnit. Sen toimintaa ylläpiti alkuvuosikymmeninä kannatusyhdistys, joka koostui merkittävimmältä osaltaan Forssan kauppalan, Oy Finlayson AB:n ja opiskelijoista koostuvan Toverikunnan yhteenliittymästä.

"Forssan työväenopiston tarkoituksena on siveellisen ja tiedollisen valistuksen levittäminen sekä valistuksellisen itsetoiminnan aikaansaaminen ja avustaminen Forssan kauppalassa ja sen ympäristössä, etenkin väestön taajempien kerrosten keskuudessa. Tämän tarkoituksensa toteuttamiseksi laitos:

1. herättää kansalaisia valistuksen kaipuuseen;

2. antaa heille säännöllistä opetusta ja ohjausta;

3. järjestää suunnitelman mukaista itseopiskelua;

4. pitää huolta virkistyksestä ja kauneudellisesta kasvatuksesta;

5. tarjoaa jäsenilleen tilaisuutta suoritettavaan omakohtaiseen valitustoimintaan;

6. suopi mahdollisuuden mukaan tyyssijan myös erikoisasiallisille vapaille valistusseuroille".


Opiston ensimmäinen johtaja Elli Laurila työskenteli opiston rehtorina 1950-luvulle asti. Elli Laurilasta tuli heti alussa opiston opettaja, toisena vuonna johtajatar ja muutaman vuoden kuluttua opiston pitkäaikainen johtaja.

Forssan kansalaisopisto

Työväenopiston nimi muutettiin vuonna 1963 uuden opistolain hengen mukaisesti Forssan kansalaisopistoksi. Vuonna 1971 kannatusyhdistys purettiin ja opisto siirtyi Forssan kaupungin omistukseen. Seuraavana vuonna Tammelan kunta tuli mukaan toimintaan. 

Forssan aikuisopisto

Kansalaisopiston nimi muutettiin vuonna 1994 Forssan aikuisopistoksi, kun Kuhalan lukion iltalinja yhdistettiin kansalaisopistoon. Yhteistoimintaa kesti vuoteen 1999, jolloin aikuislukio yhdistettiin Forssan yhteislyseoon. Siitä eteenpäin aikuisopisto on toiminut yksinomaan kansalaisopistotehtävissä.

Opistolaiskunta

Forssan kansalaisopiston opistolaiskunnan tavoitteena on tehdä yhteistyötä opiston kanssa ja parantaa opiskelijoiden viihtyvyyttä tekemällä mm. retkiä ja teatterimatkoja sekä ylläpitää kesäisin opiston mökkiä ja saunaa.

Opiston mökki sijaitsee Tammelassa Opistontiellä, kauniilla paikalla Pyhäjärven rannalla.Mökkiä voi varata erilaisiin tilaisuuksiin, esim. perhejuhliin kesäkuusta syyskuuhun.

Opiston sauna lämpiää kesäkuusta elokuuhun keskiviikkoisin klo 17.00-20.00 ja lauantaisin klo 16.00-19.00. Keskiviikkoisin mökillä on myynnissä myös kahvia ja pullaa.

Aiheesta muualla

Lähteet

Uusi-Hakimo, Lauri : Työväenopistosta Aikuisopistoksi, Forssan Kansalaisopisto 75 vuotta. Forssa 1995. ISBN 952-90-6758-5 



Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.