Ero sivun ”Vilho Penttilä” versioiden välillä

Häme-Wikistä
p (yksi versio)
imported>Oudzei
(Ak: Uusi sivu: '''Vilho Penttilä''' (6. lokakuuta 1868 Suursaari – 12. helmikuuta 1918 Kauniainen) oli suomalainen arkkitehti, joka suunnitteli useita jugendtyylisiä kivirakennuksia H...)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Penttila.jpg|thumb|right|Vilho Penttilä 1885-1956]]Vilho Penttilä syntyi 20.7.1885 Tyrväällä Sammaljoen kylässä ja valmistui keväällä 1908 Jyväskylän seminaarista kansakoulunopettajaksi. Penttilä sai ensimmäisen työpaikkansa syksyllä 1908 vastavalmistuneesta kansakoulusta [[Syrjäntaustan kylä|Syrjäntaustasta]]. Penttilä opetti koulussa 40 vuotta ja jäi eläkkeelle 31.7.1948. Kahdeksan eläkevuoden jälkeen Penttilä kuoli 10.9.1956.  
'''Vilho Penttilä''' ([[6. lokakuuta]] [[1868]] Suursaari – 12. helmikuuta 1918 Kauniainen) oli suomalainen arkkitehti, joka suunnitteli useita jugendtyylisiä kivirakennuksia Helsinkiin vuosina 1895–1907 osana Usko Nyströmin, Albert Petreliuksen jaVilho Penttilän arkkitehtitoimistoa. Niistä tunnetuin on Koiton talo. Muita hänen töitään ovat esimerkiksiHollolan kunnantupa ja sijaitseva Tukkukaupantalo.


==== Opettaja  ====
Penttilä sai surmansa 49-vuotiaana [[Suomen sisällissota|sisällissodan]] aikana. Hänet ammuttiin kahdeksalla luodilla sydämeen Kauniaisissa helmikuussa 1918 epäiltynä aseiden salaamisesta.<ref>[http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmahaku/input?hakuid=7844 Suomen sotasurmat 1914–1922]</ref>


Vilho Penttilä oli oppilaittensa mukaan hyvä, mutta ankara opettaja. Kuri oli koulussa kova, kunnan puitakaan ei saanut kuulemma tuhlata liikaa lämmitykseen. Oppilaat olivat kuitenkin tietojen puolesta kirkonkylän parhaita. Luokkahuoneessa oli tauluja, kukkia ja täytettyjä lintuja. Luonto, maisema ja kaikki esteettisesti kaunis&nbsp;oli lähellä Penttilän sydäntä. Opettajana Vilho Penttilä oli hyvämaineinen ja&nbsp;oppinut henkilö, jonka tiedon- ja lukuhalu oli kyltymätön. Hänet palkittiin opettajantyöstään Leijonan ritarikunnan merkillä.
==Lähde==
*suomenkielinen Wikipedia


==== Kulttuurin harrastaja&nbsp;  ====
[[Luokka:Arkkitehdit Päijät-Hämeessä]]
 
Yksineläneen Penttilän suurimmat rakkauden kohteet olivat kirjallisuus ja taide.&nbsp;Voidakseen paneutua paremmin alaan hän opiskeli itsekseen ruotsia, ranskaa, saksaa ja latinaa.&nbsp;Hän keräili Suomessa ilmestynyttä suomen- ja ruotsinkielistä taidekirjallisuutta, maalausjäljennöksiä, historiankirjoja, kaunokirjallisuutta ja runoja. Keräilykohteiden joukosta löytyy myös useita harvinaisia ensipainoksia. Penttilä testamenttasi&nbsp;lähes tuhat&nbsp;nidettä käsittävän&nbsp;taidekirjakokoelmansa [[Hämeenlinnan taidemuseo|Hämeenlinnan taidemuseoon]]. [[Lammin kirjasto|Lammin kirjastossa]] on&nbsp;hänen historiaa, kaunokirjallisuutta ja runoutta käsitteleviä teoksiaan.&nbsp;
 
==== Runoilija ja keräilijä  ====
 
Vilho Penttilä kirjoitti myös runoja. Hän kirjoitti runon vaikka taideteoksesta. Penttilä kirjoitti juhlarunoja koulujen juhliin, opettajille, [[Lammi-Seura|Lammi-Seuralle]], yhdistyksille ja syntymäpäiväsankareille. Hän kirjoitti runoja&nbsp;ja kronikoita myös kauan sitten eläneistä lammilaisista ja Lammiin liittyvistä muinaisista tarinoista ja historiallisista tapahtumista.&nbsp;Runot olivat&nbsp;sujuvarytmisiä ja soinnillisia. Esimerkiksi runoelma "Matti Pöystinpoika Kaitalasta" kuvaa Lammillakin vaikuttanutta talonpoikaiskapinaa, joka syntyi kovan verotuksen aiheuttamasta vihasta. Matin johdolla käytiin&nbsp;&nbsp;[[Sairiala|Sairiala]]n kartanonherran Olli Tavastin kimppuun.
 
Penttilä eli nuukasti, hoiti yksinäisen miehen taloutensa hyvin, mutta käytti rahansa kalliisiin kirjoihin ja taideteoksiin. Hän keräili myös talonpoikaisesineistöä ja toivoi museon perustamista noin 200:lle&nbsp;esineelle.&nbsp;Ne ovat nyt [[Lammi-Seura|Lammin kotiseutumuseossa]] omassa osastossaan. Vilho Penttilä keräsi myös kansantietoutta noin&nbsp;800 numeron verran. Hänen keräilyharrastuksensa päämotiivi&nbsp;oli ilmeisesti&nbsp;kansatieteellinen tutkimus ja talonpoikaisesineiden kerääminen jälkipolvia varten.
 
&nbsp;
 
<br>
 
<br>
 
Lähde: Lammin henkilötarinat. Koonnut Uljas Kiuru.&nbsp;Elokuu 1994
 
[[Category:Lammi]] [[Category:Merkkihenkilöt|Penttilä, Vilho]] [[Category:Opettajat|Penttilä, Vilho]] [[Category:Lammilaisia|Penttilä, Vilho]]

Versio 25. lokakuuta 2014 kello 08.08

Vilho Penttilä (6. lokakuuta 1868 Suursaari – 12. helmikuuta 1918 Kauniainen) oli suomalainen arkkitehti, joka suunnitteli useita jugendtyylisiä kivirakennuksia Helsinkiin vuosina 1895–1907 osana Usko Nyströmin, Albert Petreliuksen jaVilho Penttilän arkkitehtitoimistoa. Niistä tunnetuin on Koiton talo. Muita hänen töitään ovat esimerkiksiHollolan kunnantupa ja sijaitseva Tukkukaupantalo.

Penttilä sai surmansa 49-vuotiaana sisällissodan aikana. Hänet ammuttiin kahdeksalla luodilla sydämeen Kauniaisissa helmikuussa 1918 epäiltynä aseiden salaamisesta.[1]

Lähde

  • suomenkielinen Wikipedia