Toivo Alavirta

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 18. huhtikuuta 2010 kello 12.44 – tehnyt Maamies. (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Toivo Villiam Alavirta''' (e. Ahlström) (s. 27. kesäkuuta 1890 Tammelassa ja k. 23. kesäkuuta 1940 Ust-Ilim, Venäjä) oli sanomalehtitoimittaja ja suomalainen kansaedustaja...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Toivo Villiam Alavirta (e. Ahlström) (s. 27. kesäkuuta 1890 Tammelassa ja k. 23. kesäkuuta 1940 Ust-Ilim, Venäjä) oli sanomalehtitoimittaja ja suomalainen kansaedustaja, joka kuoli Neuvostoliitossa Ust-Ilimin leirillä.

Perhe ja taustat

Toivo Alavirran isä oli tehtaantyömies Karimir Ahlström ja häne äitinsä oli Henriikka Flink. Hän solmi mahdollisesti avioliiton Neuvostoliittossa, mutta puoliso on jäänyt tuntemattomaksi.

Hän kävi kansakoulun ja suoritti myös kauppakoulun.

Alavirta toimi kirjanpitäjänä Oy Finlayson Ab:n tehtäilla Forssassa sekä toimi sanomalehti Hämeen Voiman toimittajana Forssassa. Hän toimi myön kansalaissodan aikana Hämeen läänin rahaston virkamiehenä.

Kansanedustaja

Vuonna 1917 Toivo Alavirta valittiin Hämeen läänin eteläisen vaalipiriin kansanedustajaksi. Han oli edustajana 4.4.1917 - 16.5.1918. Koko edustajatoimensa ajan hän kuului Suomen sosialidemokraattiseen eduskuntaryhmään.

Eduskunnan jäsenenä hän kuului jäsenenä laki- ja sivistysvaliokuntiin, ja hän oli myös eduskunnan suuren valiokunnan jäsen.

Alavirta asetettiin syytteeseen valtiopetoksesta ja näin hänen edustajatoimensa katsottiin lakanneeksi 15. toukokuuta 1917.

Neuvostoliitto

Kansalaissodan julmien puhdistusten seurauksena Toivo Alavirta pakeni Neuvosto-Venäjälle. Sillä hänen tehtäväkseen tuli toimia vuodesta 1918 lähtien Buin siirtolan konttoripäällikkönä.

Myöhemmin hän oli Suomalaisen kustannusosuuskunta Kirjan johtaja ja Vapaus-lehden toimituskollegion jäsen.

Neuvostoliiton olemassaolon vakiinnuttua Alavirta toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen Uhtuan piirikomitean sihteerina vuoden 1943 ja Petroskoin pedagogisen teknikumin johtajana vuodesta 1935. Kunnes hänen vangittiin vuonna 1937.

Luottamustoimet

  • Sosialidemokraattisen puolueen puolueneuvoston jäsen
  • Etelä-Hämeen sosialidemokraattisen piiritoimikunnan jäsen.
  • Suomen kommunistisen puolueen Pietarin suomalaisen keskuskomitean puheenjohtaja
  • Neuvostoliitton kommunistisen puolueen suomenkielisten kollektiivien keskusjärjestön puheenjohtaja.