Ero sivun ”Tarinmaan koulu” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (yksi versio)

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.58

Tarinmaan koulu

Tarinmaan koulu sijaitsee Janakkalassa, Pyhän Laurin kirkon liepeillä, osoitteessa Rantalahdentie 3. Koulu aloitti toimintansa vuonna 1861 Hamppulan kansakouluna, joka sijaitsi noin kilometrin päässä nykyisestä koulurakennuksesta. Vuonna 1954 siirryttiin kuitenkin uuteen koulurakennukseen ja myös koulun nimi muutettiin. Lukuvuonna 2009-2010 Tarinmaan koululla on 4 opettajaa ja noin 70 oppilasta. Oppilasmäärän odotetaan lähivuosina hieman kasvavan.

Historia

Hamppulan kansakoulu

 Hamppulan kansakoulu toimi vuosina 1861-1954 ja on Janakkalan ja samalla koko Suomen vanhimpia kouluja. Päätöksen koulun perustamisesta ja rakentamisesta pitäjään antoi kirkonkokokous vuonna 1856. Rakentaminen aloitettiin kuitenkin vasta vuonna 1859, kun Hakoisten omistaja, paroni H.G. Boije lahjoitti koulua varten tontin ja päärakennuksen. Vuonna 1861 koulurakennus sitten valmistui ja jo saman vuoden lokakuussa se aloitti toimintansa. Koulun ensimmäisenä opettajana toimi ankarasta kurinpidostaan tunnettu Karl Sohlman.

Hamppulan kansakoulun toinen rakennus yli satavuotiaan postikortin kuvammana.

Vuonna 1861 opetusaineita olivat Suomen kieli, kristillisyyden taito, kirjoitus, Suomen historia ja maantieto sekä luvunlasku. Myös käsitöistä tuli tärkeä oppiaine kansakouluissa, lähinnä Uno Cygnaeuksen myötä. Hämeenlinnassa 12.10.1810 syntynyttä ja Janakkalassa lapsuutensa viettänyttä Cygnaeusta pidetään ”Suomen kansakoulun isänä”. Hän kehitteli kansakoulun mallin ja myös esimerkiksi puhui naisten koulutusmahdollisuuksien puolesta.

Hamppulaan otettiin oppilaiksi 8-13 vuoden ikäisiä tyttöjä ja poikia. Pidettiin kuitenkin sopimattomana, että tytöt ja pojat opiskelisivat koulussa yhtä aikaa, joten sovittiin vuoroviikoittaisesta järjestelystä. Vuonna 1870 päätettiin kuntakokouksessa oman kansakoulun perustamisesta tytöille. Tyttökoulu aloittikin pian toimintansa ja toimi ensin Räikälässä, sitten Hyvikkälässä. Tarinmaan tyttökoulun rakennus valmistui vuonna 1873 ja oli toiminnassa aina vuoteen 1907 asti. 

Hamppulan kansakoulun muistokivi

Hamppulan vanha, hirsinen koulurakennus purettiin huonokuntoisuutensa vuoksi syksyllä 1959. Paikalle pystytettiin vuonna 1968 lähimaastosta löydetty luonnonkivi muistomerkiksi. Aloitteen muistokiven hankkimisesta teki koulun johtokunta, koulun entisen oppilaan Emil Mäenpään ehdotuksesta. Muistokivessä on piirros Hamppulan kansakoulusta ja teksti: ”Tällä paikalla toimi Janakkalan Hamppulan kansakoulu 1861-1954. Koulu aloitti toimintansa viisi vuotta ennen Suomen kansakoululaitoksen varsinaista perustamista. Kiven pystytti ensimmäisen koulunsa muistoksi 1968 Janakkalan kunta.”

Tarinmaan koulu

Hamppulan kansakoulun muistokivi

Sotien ja tulipalojen rappeuttaman Hamppulan koulun jatkajaksi perustettiin kunnanvaltuuston päätöksellä tammikuussa 1952 Tarinmaan kansakoulu. Kirkkoa vastapäätä oleva tontti ostettiin seurakunnalta ja rakennustyöt pääsivät alkamaan nopeasti. Koulutyö uudessa, tilavassa koulurakennuksessa aloitettiin marraskuussa 1954. Hamppulan kansakoulun pienoismalli on koululla muistuttamassa sen edeltäjästään.

Lähteet

Kerkkonen Veikko, Janakkalan historia, 1976
Janakkala Ennen ja Nyt –lehdet vuosilta 1969, 1979 ja 1981
Janakkalan Sanomat 21.lokakuuta 2009
www.janakkala.fi