Ero sivun ”Tammelan kirjasto” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
 
Rivi 17: Rivi 17:
[http://www.tammela.fi/portal/palvelut/kirjasto/ Kirjaston kotisivu]&nbsp;sisältää lisää tetoa kirjaston palveluista.  
[http://www.tammela.fi/portal/palvelut/kirjasto/ Kirjaston kotisivu]&nbsp;sisältää lisää tetoa kirjaston palveluista.  


<widget type="googlemap">
{{#display_map:60.80897,23.76360}}
<marker lat="60.80897" lon="23.76360">Tammelan kirjasto, Kirkkoahteentie 1</marker>
</widget>
[[Coordinates::60.80897, 23.76360| ]]
[[Coordinates::60.80897, 23.76360| ]]
[[Category:Kirjastot]] [[Category:Tammela]][[Category:Häme-Wiki]]
[[Category:Kirjastot]] [[Category:Tammela]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 16.18

Tammelan kirjasto on alunperin perustettu kirkon piirissä ja se vietti vuonna 2010 150-vuotisjuhliaan. Tammelan kirkolliskokous päätti näet 11.3.1860, että pitäjään oli perustettava lainakirjasto. Kirjasto sijoitettiin kirkon sakastiin ja se oli avoinna sunnuntaisin. Todennäköisesti lainaamaan pääsi kirkonmenojen jälkeen. Kirjastolle laadittiin asetukset, eli kirjaston käyttöä koskevat säännöt. Lainausmaksu oli 2 kopeekkaa kerralta, mutta lahjoittamalla kaksi hopearuplaa koko perhe sai lainata koko elämänsä ajan ilman eri maksua. Nykykirjastossa ei lainausmaksuja peritä, mutta jotain on pysynyt samana noista ajoista: kirjojen laina-aika oli jo tuolloin neljä viikkoa. Kerralla sai lainata kaksi kirjaa, mutta poikkeuksiakin voitiin tehdä pitkämatkalaisten kohdalla, jotka saattoivat viedä luettavaa myös naapureille.

Kun Tammelaan saatiin ensimmäinen kansakoulu 1866, kirjasto siirtyi sinne ja opettajasta tuli itseoikeutettu kirjastonhoitaja. Tuolloin kirjaston kokoelmassa oli noin 200 teosta.

Alkuvaiheessa kirjastoa ylläpidettiin lainausmaksuin, lahjoituksin ja keräysten turvin. Muunmuassa valtion viinavaroja ohjattiin pieneltä osin kirjaston ylläpitoon.
Vuonna 1894 kunnanmiehet päättivät ottaa kirjaston kokonaan kunnan vastuulle ja uudistaa myös säännöt. Lainausmaksuista ei kuitenkaan luovuttu, mutta kunnan varoista määrättiin sata markkaa vuosittain kirjaston ylläpitoon.

Vuosisadan vaihteessa alettiin levittää lukuharrastusta kylille. Kansanvalistusseura oli tässä aktiivinen. Kylille perustettiin omia lukutupia ja kyläkirjastoja, mm. Kaukolaan, Sukulaan, Vieremään, Torrolle, Letkulle, Kojolle, ja Portaaseen. Lukutuvat saivat varansa kansanvalistusseuran lisäksi valtion viinavaroista kunnan kautta. Näillä lukutuvilla tai kyläkirjastoilla ei suinkaan ollut omia tiloja, vaan ne sijaitsivat yleensä jonkin tuvan nurkassa. Tärkeitä olivat sanomalehdet, joita niihin tilattiin ja joita niissä ahkerasti käytiin lukemassa.

Tammelan ja Forssan erotessa 1920-luvulla kahdeksi kunnaksi, perustettiin molempiin oma kantakirjasto. Forssassa tehtaanpatruuna Axel Wilhelm Wahren oli huolehtinut työväen lukumahdollisuuksista perustamalla tehtaankirjaston jo 1860-luvulla. Tammelaan tuli kantakirjaston alaisiksi kymmenen piirikirjastoa: Kaukjärvi, Mustiala, Teuro, Lunkaa, Porras, Kaukola, Liesjärvi, Letku, Torro ja Riihivalkama.

Kirjaston palvelut

Tammelan kirjasto sijaitsee lähellä ensimmäistä kotipaikkaansa kirkkoa, osoitteessa Kirkkoahteentie 1. Tilaa on niukasti, noin 300 m2, mutta tilat on remontoitu 2010 vesivanhingon jälkeen. Lisäksi tammelalaisia palvelee kirjastoauto Ilves, joka kiertää Tammelan kyliä viitenä päivänä viikossa.

Pääkirjasto on avoinna ma-to 13-19, pe ja arkipyhien aattoina 13-17, la 10-13. Kesäaikana 1.5.-31.8. kirjasto on lauantaisin suljettu.

Kirjaston kotisivu sisältää lisää tetoa kirjaston palveluista.

Ladataan karttaa...