Taimi Saarikko

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.04 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

 Lammilainen kuvataiteilija Taimi Saarikko syntyi 22.12.1931 Vesilahdella. Hän kävi keskikoulun Tampereen tyttökoulussa ja valmistui Helsingin kätilöopistolla kätilöksi.

Innostus kuvataiteisiin 
Taimi Saarikon postikortti Lammilta. Vasemmalla meijerirakennus ja oikealla Untulanharjua.

Taimi Saarikko on piirtänyt lapsesta asti, mutta innostui maalaustaiteesta aikuisiällä 1950-luvun lopulla. Hän kävi lukuisia maalauskursseja 1960-luvulta lähtien eri paikkakunnilla. Saarikon opettajina olivat Mauri Favén, Erkki Mikkola, Salome Konttinen-Sainio, Olli Poutanen, Olli Kokkonen ja Pertti Kukkonen. Erityisesti Mauri Favén vaikutti merkittävästi Saarikon taiteilijantiehen.

Taimi Saarikko nauttii maalaamisesta, ja hän hahmottaa maailmaa muotojen ja värien avulla. Maalaukset syntyvät helposti muiden askareiden lomassa keittiön pöydällä. Hän maalaa mielellään öljy, -vesi- ja akryyliväreillä. Saarikko on käyttänyt taiteessaan myös metallilankaa.

Pienikokoisissa akvarelleissaan Taimi Saarikko on pyrkinyt tavoittamaan hetkellisiä vaikutelmia. Hän maalaa mielellään myös asetelmia. Viimeisimmissä teoksissaan hänen tyylinsä on muuttunut abstraktimmaksi. Väri on yhä tärkeä.

Näyttelyt

Taimi Saarikko on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsen, ja hän on osallistunut useisiin seuran vuosinäyttelyihin 1980-luvulta 2000-luvulle. Vuonna 2001 hän osallistui Suomen Kuvataiteilijoiden Seuran (SKJL) vuosinäyttelyyn. Saarikon taidetta on nähty yhteisnäyttelyissä myös Hämeenlinnassa, Lammilla ja Padasjoella. Hän on osallistunut ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin Neuvostoliitossa (1987), Saksassa (1994) ja Tanskassa (1995). Yksityisnäyttelyitä Saarikko pitänyt vuonna 1980 Vesilahdella ja Lammilla vuonna 1997.

Vuoden 2011 Hämeenlinnan Taiteilijaseuran kesänäyttelyssä Parolassa oli kaksi Taimi Saarikon ölyvärimaalausta.

Lähteet

Taiteilijan kuva. Hämeenlinnan Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlajulkaisu. Hämeenlinna 2008. ISBN 978-952-92-4860-5