Sari Rainio

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.24 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Hämeenlinnassa nuoruutensa viettänyt ja koulunsa käynyt Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimituspäällikkö Sari Rainio (s. 1975) julkaisi esikoisromaaninsa Vainajat eivät vaikene (2021) yhdessä Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön entisen johtajan Juha Rautaheimon kanssa viime syksynä.

Ennen ensimmäistä omaa teosta Rainio ehti toimia 20 vuotta kustannustoimittajana ensin WSOY:ssä ja sitten Siltalassa.

Mortui non silent (Vainajat eivät vaikene) -sarja saa jatkoa vuonna 2023, jolloin Rainio ja Rautaheimo julkaisevat sarjan toisen osan.

Vainajat eivät vaikene (2021)

Vaikka kirjan on julkisuudessa kerrottu käsittelevän murhaa tavanomaista pehmeämmällä otteella, Sari Rainion ja Juha Rautaheimon dekkari on perinteistäkin perinteisempi ja muistuttaa tekijöiden ihannoimia Mika Waltarin Komisario Palmun -romaaneja. Mieleen tulee myös sensaatiomaisen suosion vuosikymmenten aikana saanut Mika Waltarin näytelmä Tule takaisin, Gabriel (1945). Pääepäilty on kuin Gabrielin esikuvana ollut todellinen historiallinen henkilö Ruben Oskar Auervaara, mihin kirjassa usein viitataan.

Murhatun naisen talon isännöitsijä, itsekin epäilty, Klaara Kohonen kertoo auervaarastaan häntä kuulusteltaessa tähän tapaan:

"- Hellevirta. Hänen nimensä on Tapani Hellevirta. Eikä hän koskaan, missään tapauksessa, olisi voinut tappaa Hannelea... tappaa yhtään ketään. Minä tiedän sen, olen siitä yhtä varma kuin omasta syyttömyydestäni. Tapani on hellä mies, huolehtivainen ja syvästi tunteva ihminen. Minä jos kuka sen tiedän, kun joudun hänen hyvyydestään kärsimään. Me molemmat joudumme, Tapani ja minä."

Teos

Vainajat eivät vaikene / Sari Rainio & Juha Rautaheimo. Kustannusosakeyhtiö Siltala. 2021 Mortuí non silent ; 1 ISBN 978-952-234-855-5

Lähteitä

Iiro-Pekka Airola. Murhamysteeri pehmeämmällä otteella. Hämeen Sanomat 23.11.2021

Maija Kajanto. Vainajat eivät vaikene -dekkari henkii joulua, arvoituksellista tunnelmaa ja vanhan ajan Helsinkiä – ”Tarinalle terää antaa piinkova henkilökuvaus”. Seura 21.12.2021 ([1])

Pertti Arvola. Rikostutkijan ja kustantajan yhteisen dekkarisarjan aloitus tekee kunniaa komisario Palmulle ja vanhan ajan salapoliisiromaaneille. Helsingin Sanomat / Kirja-arvostelu 24.12.2021 ([2])