Rehakka-Irjala

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 6. lokakuuta 2011 kello 14.10 – tehnyt Omv (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Rehakka ja Irjala ovat kyliä Janakkalassa. Rehakan ja Irjalan kylät ovat kasvaneet samannimisten kartanoiden ympärille. Vanha Turengista Raaseporiin kulkenut keskiaikainen Meritie kulkee Rehakan kylän halki. Vilkkainta aikaa kylissä elettiin 1930-1950 -luvuilla. Kylä eli maanviljelyksellä, siellä oli posti ja koulu sekä kauppa. Janakkalan Osuuspankin juuret ovat Rehakassa.

<widget type="googlemap"> <marker lat="60.847348" lon="24.517264">Rehakka</marker> <marker lat="60.852796" lon="24.483519">Irjala</marker> </widget> 

Kyliä ympäröivä luonto

Rehakan kylän ympäristössä on paljon kiinnostavia luonto- ja kulttuurikohteita. Reheviä lehtokorpia ja lehtoja löytyy Puurokorvesta Kylänkosken kautta Rehakanjärveen laskevan puron varrelta. Purolaaksot ovat myös geologisesti merkittäviä. Rehakan eteläpuolinen maasto sopii hyvin retkeilyyn ja ulkoiluun. Alueelle ovat ominaisia harjumänniköt, kalliomaat ja monet metsälammet. Rehakassa on monia arvokkaita kallioita mm. Isopiirinkallio, Pauninmaan kalliot ja Mullikkapiirinkallio.Vanha tammi, ikivanhat tervalepät teiden varsilla ja avarat maisemat järvinäkymineen ovat vain osa kylien kauneutta. Kirjavasilta, jossa on vanha graniittinen siltarakenne, ylittää puron. 

Unikonlinnan laella säilynyt kivivalli on tulkittu linnoituksen varustukseksi. Unikonlinna on ollut todennäköisesti pakanuuden aikainen pakolinna. Kirkkoherrana vuosina 1670-1680 ollut Johannes Kristerinpoika Velinius kertoo, "kuinka Unikonlinnassa näkyi suuria kiviä ympäriinsä aseteltuina, niinkuin linna on ollut. Jättiläiset ovat siellä tapelleet."

Kylien elämää

Kylien yhteishenki on hyvä, ja toiminta aktiivista. Tällä hetkellä asukkaita on noin 80, joiden asioita Rehakan ja Irjalan kyläyhdistys r.y. ajaa. Kylillä on yhteinen uimaranta Rehakanjärvellä, Rehakan Rivieera, jota asukkaat huoltavat yhdessä. Kyläyhdistys kehittää asukkaiden viihtyvyyttä järjestämällä yhteisiä tapahtumia, kuten kesätanssit Löyttymäellä Rehakassa ja Riky-patikka. Kyläkirja "Veri vetää Rehakkaan" ilmestyi vuonna 2004. Samana vuonna kyläkokonaisuus valittiin Vuoden Hämäläiseksi kyläksi.

Kylässä on kokous-, majoitus- ja juhlatila Klemolan "Villa Göös", Pauninmaan elämysmatkailuyritys ja Myllymäen autokorjaamo. Klemolan kartanon historia juontaa juurensa Irjalan kartanosta, jonka maille Klemola on rakennettu vuonna 1923.

Lähteet

Kerkkonen, Veikko: Janakkalan historia. Helsinki 1976. ISBN 951-99089-1-9

http://rehakka.net/images/stories/kylaesiteA4.pdf