Pia Perkiö

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.02 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Pia Perkiö. Kuva: Esko Jämsä

Pia Perkiö on runoilija ja kirjailija, joka on syntynyt Hämeenlinnassa 1. joulukuuta 1944. Hänen isänsä oli kanta-aliupseeri ja äiti kävi tehtaassa vuorotöissä. Kotitienoo oli Poltinahon kasarmi. Hämeenlinnassa Perkiö asui 19-vuotiaaksi, ja tuolloin hänet tunnettiin nimellä Eira Kassimäki.

Ammatikseen Perkiö tunsi diakonin työn, johon hän ensin valmistuikin. Sen jälkeen hän toimi lasten ja nuorten parissa Helsingissä Kallion seurakunnassa sekä Suomen Lähetysseurassa.

Vapaaksi toimittajaksi ja kirjailijaksi nainen jättäytyi vuonna 1977. Hän on tehnyt lehtijuttuja sekä ohjelmia Yleisradioon. Vuosina 1977–1986 Perkiö avusti vakituisesti Lasten Radiossa. Hänen kynästään on lähtenyt kymmeniä elämänkertoja, tietokirjoja sekä kertomuksia lapsille ja nuorille.

Perkiöstä sanaisesta arkusta ovat peräisin monien musiikkiteosten, laulusarjojen ja laulujen sanoitukset. Tunnetuinta lienee hänen laululyriikkansa: lapsen maailmassa liikkuvat ja nykysuomalaista miellyttävät hengellisen musiikin sanoitukset, kuten Kosketa minua, Henki. Lohtua Perkiö on tarjoillut myös radiohartauksissa ja useissa runoteoksissaan, jotka valokuvaaja Jarmo Kulonen on kuvittanut.

Pia Perkiö on naimisissa, ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Perkiö asuu Helsingissä.

Lähteet

Loivamaa, Ismo: Perkiö, Pia – Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Toim. Ismo Loivamaa.

Kirjastopalvelu, 1995. ISBN 951-692-353-4

www.hameenlinna-evl.fi/portal/kotikirkko-lehti

www.kolumbus.fi/pia.perkio/

www.reijotelaranta.fi

www.wikipedia.fi