Hyppää sisältöön

Pekalle Liinavuoresta

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 12. toukokuuta 2017 kello 10.48 – tehnyt Kirjasto (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Liinavuori on vuori Alvettulan ja Hyömäen kylien rajanmailla. Maanomistus jakautuu useiden maanomistajien kesken. Laella on esim. Lehtelä Puntilan maita, ja Hyömäen Toralan ti...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Liinavuori on vuori Alvettulan ja Hyömäen kylien rajanmailla. Maanomistus jakautuu useiden maanomistajien kesken. Laella on esim. Lehtelä Puntilan maita, ja Hyömäen Toralan tilaan kuuluu osia, ja myös muihin tiloihin. Peruskartasta saattaa näkyä vuoren korkeus.

Aikaisempina aikoina, vielä jonkin aikaa viime sotien jälkeenkin, vuoren laella oli silloisten nuorten ns. piirileikkipaikka, jollainen löytyi lähes joka kylästä. Nuoret menivät piiriä, polttivat tulia ja mitä kussakin kylässä nuoret keksivät. Mekin isäsi kanssa ennen sinun syntymääsi kävimme siellä muiden nuorten kanssa kesällä 1951. Kävimme sitten kerran jo eläkevuosina siellä verestämässä vanhoja muistoja. Kiipesimme pientä polkua ylös, polku oli paikoin suljettu piikkilanka-aidoin. Tämä tapahtui niihin aikoihin, kun Torsti Lepistö -niminen henkilö, jonka asuinpaikka siellä on vieläkin, hääti vuorelle kiipeileviä retkeilijöitä pois ammuskelemalla. Hän joutui siitä aikanaan vastuuseenkin (on varmaan jo kuollut pois). Vuoren laella oli vielä jäänteitä siellä olleesta kolmiomittaustornista. Sotien aikana siellä oli ilmavalvonta-asema, jossa lotat ja sotilaspojat pitivät jatkuvaa valvontaa, etenkin talvisodan julmien pakkasten aikana se oli varmaankin kamalaa. Valvontaa varten oli rakennettu torni. Sieltä oli hyvä näköala vuoren juurella olevaan Alvettulan kylään, ja kauemmaskin tietysti. Kesällä 2004 siellä paljastettiin ilmavalvontatoimien muistoksi muistolaatta. Siinä tilaisuudessahan me olimme yhdessä.

Liinavuorelle pääsee joko Hyömäen kautta Toralan kohdalta tai Laurilantieltä erkanevaa Peräläntietä pitkin, joka tie on ammoisista ajoista ollut nimeltään Katkelia. Peräläntien muuttamisesta Katkeliantieksi on tehty kunnallisaloite v. 2007, mutta aloite on monen muu vastavan mukana juuttunut johonkin virkakoneiston rattaisiin.

Vuoren juurella sijaitsee Neittessuo, jonka lähellä on suojeluskuntalaisten ampumarata. Isäsi kävi siellä pikkupoikana toisten poikien kanssa keräilemässä hylsyjä ja kyttäämässä ampujia. On myös Raivonsuo, jonka ympäri Alvettulan koululaisilla kulki joka vuosi hiihtolatu. Voi kulkea vieläkin. Ja sitten Riuttavuori, joka ei ole vuori ollenkaan. Aikanaan se oli jonkinlainen kukkula, mutta nykyisin paikalla on monttu, koska siihen muodostui soranottopaikka. Paikalta on etsitty aarretta, jonka Jurvalan isännän, tunnettiin nimellä Jurveliini, uskotaan sinne piilottaneen. Jotkut olivat näkevinään siellä myös aarnivalkeita.

Liinavuoresta ym. paikoista löytyy jonkinlaista tietoa Hauhon paikannimikirjasta.

PS. 21.9.2010: Hauhon murre- ja perinneyhdistyksen aloitteesta muutti Hämeenlinnan kaupunki Peräläntien Katkeliantieksi kevättalvella 2010. Iso osa tien asukkaista oli onnellisia nimenmuutoksesta: ”Perälänteitä on joka pitäjässä, Katkeliantie vain Hauholla”.

Teksti: Salme Pohjola Kirjoittaja Salme Pohjola on Pekka Pohjolan äiti.