Päijät-Hämeen tutkimusseura

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.34 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2013 kansi. Kannen suunnittelu: Jutta Kivilompolo
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2012 kansi. Kannen suunnittelu: Jutta Kivilompolo
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2011 kansi

Päijät-Hämeen tutkimusseura

Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seuran tarkoituksena on toimia Päijät-Hämeeseen kohdistuvan tutkimustyön hyväksi sekä tämän tutkimustyön ja käytännön elämän välisen yhteistyön tehostamiseksi. Seurassa on noin 140 jäsentä, joista monet ovat Päijät-Hämeessä asuvia tai sieltä lähtöisin olevia tutkijoita. Jäsenyyden motiiveja ovat mm. tutkijoiden välinen ajatusten vaihto, oppiminen, yleensä tutkimustoiminnan edistäminen sekä omien tulosten esittely.

Seura järjestää kokouksia ja jäsenten tapaamisia. Esimerkiksi keväisin perinteikäs arkeologinen ilta kokoaa muinaistutkimuksen ystäviä keskustelemaan ja kuulemaan esitelmiä.

Seuran muutaman päivän mittaiset kansainväliset retket naapurimaihin ovat hyvin suosittuja. Niiden ohjelman valmistelusta ja opastuksesta huolehtivat kokeneet kulttuurin ja historian asiantuntijat. Näiden kulttuurimatkojen kohteita ovat olleet mm. Sortavala, Tukholma, Pietari, Pohjois-Viro, Ahvenanmaa ja Uppsala. Vuoden 2017 retken kohteena on Taalainmaa.

Seuran kesäretkillä tutustutaan päijäthämäläisiin historiallisiin ja kulttuurikohteisiin. Viime vuosina retkiä on tehty Hollolaan, Artjärvelle, Kärkölään, Nastolaan, Hartolaan, Sysmään ja Asikkalaan ja Mäntyharjulle. Kesän 2017 retkikohde on Lappeenranta.

Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2013 kansi. Kannen suunnittelu: Jutta Kivilompolo
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2012 kansi. Kannen suunnittelu: Jutta Kivilompolo
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjan 2011 kansi


Seura on toimittanut vuodesta 1980 lähtien vuosikirjoja, joissa on julkaistu Päijät-Hämettä koskevia tai täällä asuvien tutkijoiden artikkeleita. Viime vuosina vuosikirjat ovat rakentuneet jonkun teeman ympärille. Yhteensä 29 kirjassa on julkaistu yli 315 artikkelia. Vuosikirjojen lisäksi tutkimusseura on toimittanut Päijät-Hämeeseen kohdistuvan tutkimuksen bibliografioita. Lisätietoja seuran julkaisuista, mm. artikkeliluettelo, ja muusta toiminnasta löytyy seuran verkkosivuilta.

Linkit

Päijät-Hämeen tutkimusseura (avautuu uuteen välilehteen)

Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirjat Päijät-Häme-wikissä

Arno Forsius: Päijät-Hämeen tutkimusseura 30 vuotta. Juhlapuhe 2008. (avautuu uuteen välilehteen)