Hyppää sisältöön

Muistoja urheilusta (A. Andström)

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2013 kello 11.58 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Hämeenlinnan uimalaitos. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmat.
Vuosi 1912 oli monessa suhteessa hyvin vaihe- ja muistorikas. Olihan silloin Tukholman olympialaisten kesä, jolloin suomalaisten urheilijain loistosuoritukset herättivät ihmetystä ja kunnioitusta kaikkialla maailmassa sekä rajatonta riemastusta täällä kotimaassa, nostattaen valtavan urheiluinnostuksen kaikkialla. Näin kävi myös pienessä Hämeenlinnassa.

Urheilukenttä Hämeensaaren alueella oli nipin napin valmistunut. Jostakin syystä monet suuret kilpailut pidettiin edelleenkin Rantatorilla, jonka maasto ei ollut kaikkia lajeja suosiva, se kun nimittäin oli hiukan kalteva järven suuntaan niin, että nahkakuula jalkapallopelissä usein milloin vieri hiljalleen rantaveteen, milloin taas lensi mojovan potkon kiidättämänä kauas ulapalle. Viimeksi mainitun tapauksen varalta rannalla tavallisesti oli valmiina vene soutajapoikineen, jotka kiireen vilkkaa noutivat pallon järveltä, keskeyttäen sen huvimatkan Kantolanniemeä.

Viivähtäkäämme hetken verran tässä urheilun sektorissa väläyttämällä muutamia tuon menneen ajan urheilijoiden nimiä, jotka arvelisin, vanhoille hämeenlinnalaisille tuovan pienen tuulahduksen kotikaupungin urheiluelämästä vuosisadan alun päiviltä. Tarmo-seuran monipuolisimpia ja voitokkaimpia yleisurheilijoita oli käsittääkseni Verkatehtaan kirjanpitäjä Aarne Nyström-Norha. Hän kuului myös Helsingin Kisaveikkoihin, käyttäen näiden HKV-kisapaitaa. Hyvin ansioitunut oli myös Väinö Kaisla, sittemmin eläinlääkäri ja jääkärieversti. Keihäänheiton kärkimiehiä, miltei olympialuokkaa, oli voimistelunopettaja, sittemmin kaupungin monivuotinen poliisimestari Lasse Kesäjärvi. Pitkien ja keskipitkien matkojen menestyksekäs juoksija oli Heikki Korpimaa, ja kova poika näillä matkoilla oli myös Tuomen Kalle. [...]

Vuonna 1912 valmistui myös kaupungin uusi uimahuone, josta tuli varsinkin nuorison suosima suvinen keidas, ja jossa vuosien varrella Viktor Sivénin siipien suojassa kehittyi mainio uimarijoukko. Nimekkäitä uimareita kymmenluvun Hämeenlinnassa olivat muun muassa Eemu Ahlgren, Reku Vihervuori, Jussi Elo ja "Little Moritz", jonka viimeksi mainitun oikeaa nimeä en enää muista. Tyttöjen parhaimpia vesieläviä olivat noihin aikoihin Edit Grönholm, luokkatoverini Saara Nurmi ja kerroshypyissä Inkeri Paananen.


Alvar Andström

Katkelma on lainattu ja lyhennetty Pirkko Tuomisen luvalla teoksesta Residenssikadulta radioon. Alvar Andströmin muistelmia vanhasta Hämeenlinnasta sekä suomalaisesta musiikkielämästä itsenäisyyden alkuvuosikymmeniltä. Hämeenlinna-Seura r.y. 2006.