Ero sivun ”Markkinat Hämeenlinnassa” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
p (yksi versio)
Rivi 1: Rivi 1:
Markkinat on vanha perinne, joka jatkuu [[Hämeenlinnan kaupunki|Hämeenlinnassa]] monella tapaa.
#OHJAUS [[Markkinat Hämeenlinnassa]]
 
== Markkinoiden historiaa  ==
 
Keskiajalla vietetiin markkinoita kirkon juhlien yhteydessä. Kirkonmäki veti väkeä ja oli hyvä paikka tavaroiden vaihtamiseen, sillä suuret uskonnolliset juhlat keräsivät reilusti väkeä. Markkinamatkalla kuultiin uutisia ja nähtiin kaikenlaista uutta ja ihmeellistä.
 
Pietari Brahen aikaan 1650-luvulla Hämeenlinnalle myönnettiin oikeus pitää kahdet markkinat vuodessa. Tammikuussa pidettiin kaksipäiväiset ja syyskuussa kolmipäiväiset markkinat. 1830-luvulla molemmilla markkinoilla kerrottiin olleen väkeä jopa kymmenentuhatta henkeä. Hämeenlinnasta kehkeytyi keskeinen markkinapaikka, jonka vetovoimaa höyryvoimaliikenne edisti.  Hämeenlinnan markkinat olivat jonkin aikaa suurimpia koko maassa. Kaupungissa tehtiin kauppaa toisissaan ja pikkukaupunki sai vilkasta eloa torille ja kaduille. Hämeenlinnalaisille markkinat kuuluivat vuoden merkkitapahtumiin. Maalaiset tulivat kortteeripaikkoihin yöpymään ja muista kaupungeista tuli käsityötä ja rihkamaa myyviä kauppiaita. Vapaamarkkinoille kaikki saivat tulla myymään. Rummun päristessä julistettiin markkinarauha. Markkinoihin kuuluivat myös sellaiset huvitukset kuin sirkus, eläinnäyttely, ampumakojut ja karuselli. Aluksi myös rautatie vilkastutti markkinoita, sillä ylimääräisiä junia saapui täpötäynnä väkeä, mutta toisaalta radanvarren uudet kauppakeskukset alkoivat verottaa osan väestä.
 
== Myytävät tuotteet  ==
 
Paikalliset saivat merkittävimmät tulonsa juomien myynnistä ja vieraiden majoittamisesta. Myyjät tulivat etupäässä Turusta ja Helsingistä. Markkina-aikaan rantatorilta kuului kotieläinten äänten mylläkkä. Myyjät kehuivat elikoitaan ja hinnoista tingittiin. Kerrotaan, että toisinaan karanneita possuja vilisti pitkin katuja.  Myös hevosille oli oma myyntipisteensä. Hevosten myyntiä vauhditettiin kilpa-ajoilla. Näissä merkeissä saapui ihmisiä ympäri Suomea, joskus jopa ulkomailtakin. Kun oli kysymys suurista ostoista, myös huijareita liikuskeli rehellisten kauppiaiden joukossa.
 
Etenkin syysmarkkinoilla oli runsaasti tarjolla kalaa ja tuoreita satotuotteita. Maalaiset tulivat myymään elintarvikkeita: voita, maitoa, piimää, munia, leipää, jauhoja ja ryynejä, jotka menivät kaupaksi kuin kuumille kiville. Yleensä tuliaisiksi vietiin kotiin viipurinrinkilä. Rantatorilla myytiin myös erilaisia puuastioita.
 
Markkinat alkoivat rappeutua väenpaljouden lisääntyessä. Ohrainen olut ja viina kävivät kaupaksi. Huvittelu alkoi haukata niistä suuren osan. Juopottelu ja siitä seurannut tappelu kävi niin hurjaksi, että valtiopäivillä 1863-64 alettiin vaatia niiden lopettamista kokonaan. Viina teki tepposet, kun kaksi juopunutta miestä yritti murtautua vankilaan. Yleensähän karkurit pyrkivät linnan muurien ulkopuolelle. Eräs torppari yritti oikaista kotiinsa uimalla hevoskärryjen kanssa virran yli. Onneksi viisas hevonen selvitti tilanteen kunnialla ja mieheltä kastui vain parta. Hämeenlinnan markkinat eivät saaneet lopetuskäskyä, mutta laulaminen markkinoilla kiellettiin, koska viranomaiset pitivät iänikuisia arkkiviisuja maanvaivana.
 
== Tämänpäivän markkinat  ==
 
[[Image:Hlinnantorilla.jpg|thumb|right|300px|Raatihuone torikojujen takana. Kuva: J.Lautanen]]
 
Markkinat jatkavat hauskasti nykyisinkin vanhaa perinnettä. Kuukausimarkkinat [[Hämeenlinnan tori|kauppatorilla]] ovat avoinna klo 8 - 16 joka kuun ensimmäinen arkitiistai. Kaupungissa järjestetään myös teemallisia markkinoita. Joulun aika avataan Tuomaan Markkinoilla ja Pääsiäismarkkinat [[Hämeen linna]]n leivintuvassa. Kerran vuodessa vietetään linnan puistossa [[Hämeen keskiaikamarkkinat|Keskiaikamarkkinoita]], joiden järjestäjänä toimii [[Hämeen Linnan Keskiaikayhdistys]].
 
Hämeensaaressa järjestetään pari kertaa vuodessa Kalamarkkinat, joiden järjestelyistä vastaa [[Hämeen Messut Oy|Hämeen Messut]] yhdessä Kuhaveljet ry:n kanssa.
 
== Lähteitä  ==
 
*[http://kirjasto.hameenlinna.fi/kirjasto/lydia/elinkeinot/kasityo_kauppa_ja_teollisuus Hämeenlinnan Lydia - Käsityö, kauppa ja teollisuus]
*Häme.fi [http://www.hame.fi/default.asp?docId=12699&alku=&loppu=&sana=&tapahtumatyyppi=Markkinat&alue=H%C3%A4meenlinna&submit.x=28&submit.y=9 Tapahtumahaku]
*Forss, Margareeta: Markkinaperinteitä. Hämeenlinna-Wanaja: kotiseutujulkaisu 1980, s. 14-15
*Maunula, Jyrki: Hämeenlinna tuhat vuotta ostoskeskuksena. Hämeenlinna –meidän kaupunkimme. Toim. Arto Pakkanen ja Ilmari Lehmusvaara. Hämeenlinnan kirjakauppa 1989.
*Rantala, Anne: Hämeenlinna oli vilkas markkinakaupunki 1800-luvulla. Hämeen Sanomat 9.9.1991
*Vase, Sakari: Hämeenlinna on messukaupunki: Hämeen Messut. Hämeenlinna-Wanaja kotiseutujulkaisu LII 2004, s. 20-21
 
[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Muut_tapahtumat]] [[Category:Matkailu]]

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 12.58