Mariana Matilda Martins

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.24 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Hämeenlinnalaisen merkkihenkilön, kirkkoherran ja rovastin Zacharias Cygnaeuksen (1763—1830) ensimmäinen puoliso oli Vehkalahdella syntynyt Mariana Matilda Gadding (1759—1815, o.s. Martins).

Martinasta ei tiedetä oikeastaan mitään, mutta hänessä oli selvästi jotain poikkeuksellista, ja voi vain arvailla mitä se jokin oli.

Mariana oli eronnut nainen, mikä ei ollut tuohon aikaan ihan tavallista. Hänen ensimmäinen miehensä oli savolaislähtöinen Karl Johan Gadding, joka oli varuskunnan kapteenina Hämeenlinnassa. Pariskunta sai yhden lapsen Gustaf Adolfin vuonna 1790, joten Zachrias Cygnaeuksesta tuli hänelle isäpuoli. Lapsi oli tuolloin vain 2-vuotias.

Kahden vuoden kuluttua toisesta avioliitosta vuonna 1792 syntyi Marianan ja Zachriaksen yhteinen lapsi Zachris Johan Jakob, joka eli vain kaksivuotiaaksi. Myös Marianan toinen avioliitto päättyi muutaman vuoden jälkeen vuonna 1795.

Kumpikin avioliitto siis kesti parisen vuotta, mikä oli tuohon aikaan varmasti varsin tavatonta. Mariana ei ollut vain eronnut nainen vaan kahteen kertaan eronnut nainen - ja vielä kahdesta merkittävästä paikallisesta virkamiehestä, kapteenista ja kirkkoherrasta. Ilmeisesti hän kuitenkin oppi jotain avioliitoistaan, eikä mennyt enää kolmatta kertaa naimisiin tai ehkä tuon ajan moraalikoodisto ei sallinnut hänen mennä enää uudelleen avioon.

Marianan isän Matias Martins oli mm. Haminan pormestari ja lainlukija. Hän oli kahteen kertaan pidätettynä viroistaan, joissa hän oli tai oli ollut. Jotain erikoista oli siis myös hänen isässään.

Lähteitä

Maria Matilda Mattsdotter Gadding (Martins). Geni ([1])

Mariana Matilda Martins (1759 - 1815). Ancestry ([2])

Karl Johan Gadding. Geni ([3])

Matthias Martins (Martinius). Geni ([4])