Hyppää sisältöön

Lounais-Häme

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 20. toukokuuta 2013 kello 20.42 – tehnyt Urjanhai (keskustelu | muokkaukset) (Lähteet: muot.)

Loikkaa:valikkoon, hakuun

Lounais-Häme on historiallisen Hämeen lounaisin osa Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Alueeseen kuuluvat Kanta-Hämeestä Forssan seutukunnan kunnat Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä sekä Varsinais-Suomesta Somero ja Pirkanmaalta Urjala.

Lounais-Hämeessä on tehty kaksi kuntaliitosta. Vuonna 1969 Koijärven pääosa liitettiin Forssaan ja pieni osa Urjalaan. Vuonna 1977 Somerniemi liitettiin Someroon. Alueen kunnista kaupunkeja ovat Forssa ja Somero.

Lounais-Hämeen alue osuu karkeasti päällekkäin keskiaikaisen Loimon eli Portaan hallintopitäjän kanssa lukuun ottamatta Urjalaa, joka kuului Kalvolan ja Saarioisten hallintopitäjiin. Likimain se vastaa myös Tammelan kihlakuntaa 1900-luvulla, mutta tähänkin kuului myös muita pitäjiä.

Varsinaisena perustana Lounais-Hämeen muodostumisessa onkin 1900-luvun alkupuoliskolla virinnyt aatteellinen yhteistyö. Eräs keskeinen vaikuttaja tässä oli Forssan lehden perustaja Esko Aaltonen, joka vaikutti merkittävästi myös lounaishämäläisessä kotiseututyössä. Forssassa edelleen ilmestyvä Forssan Lehti toimii Lounais-Hämeen alueen äänenkannattajana.

Lähteet

  • Aaltonen, Esko, Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. Lounais-Hämeen luonto 1 (1955), 5-10.
  • Niilekselä, Kai, Lounais-Häme maantieteellisesti. Lounais-Hämeen Luonto 11 (1961), 10-21.