Hyppää sisältöön

Ero sivun ”Lounais-Häme” versioiden välillä

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
p (Lähteet: muot.)
 
Rivi 12: Rivi 12:
 
*Niilekselä, Kai, Lounais-Häme maantieteellisesti. ''Lounais-Hämeen Luonto'' 11 (1961), 10-21.  
 
*Niilekselä, Kai, Lounais-Häme maantieteellisesti. ''Lounais-Hämeen Luonto'' 11 (1961), 10-21.  
  
[[Category:Häme]]
+
[[category:Aluehallinto]]

Nykyinen versio 7. huhtikuuta 2020 kello 10.56

Lounais-Häme on historiallisen Hämeen lounaisin osa Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Alueeseen kuuluvat Kanta-Hämeestä Forssan seutukunnan kunnat Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä sekä Varsinais-Suomesta Somero ja Pirkanmaalta Urjala.

Lounais-Hämeessä on tehty kaksi kuntaliitosta. Vuonna 1969 Koijärven pääosa liitettiin Forssaan ja pieni osa Urjalaan. Vuonna 1977 Somerniemi liitettiin Someroon. Alueen kunnista kaupunkeja ovat Forssa ja Somero.

Lounais-Hämeen alue osuu karkeasti päällekkäin keskiaikaisen Loimon eli Portaan hallintopitäjän kanssa lukuun ottamatta Urjalaa, joka kuului Kalvolan ja Saarioisten hallintopitäjiin. Likimain se vastaa myös Tammelan kihlakuntaa 1900-luvulla, mutta tähänkin kuului myös muita pitäjiä.

Varsinaisena perustana Lounais-Hämeen muodostumisessa onkin 1900-luvun alkupuoliskolla virinnyt aatteellinen yhteistyö. Eräs keskeinen vaikuttaja tässä oli Forssan lehden perustaja Esko Aaltonen, joka vaikutti merkittävästi myös lounaishämäläisessä kotiseututyössä. Forssassa edelleen ilmestyvä Forssan Lehti toimii Lounais-Hämeen alueen äänenkannattajana.

Lähteet

  • Aaltonen, Esko, Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. Lounais-Hämeen luonto 1 (1955), 5-10.
  • Niilekselä, Kai, Lounais-Häme maantieteellisesti. Lounais-Hämeen Luonto 11 (1961), 10-21.