Ero sivun ”Lounais-Häme” versioiden välillä

Häme-Wikistä
(→‎Lähteet: typografia-fix: ei tarvitse laittaa <br> kun laittaakin *)
p (→‎Lähteet: muot.)
Rivi 9: Rivi 9:
== Lähteet ==
== Lähteet ==


*Aaltonen, Esko,&nbsp;Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. Teoksessa: Lounais-Hämeen luonto 1 (1955), 5-10.  
*Aaltonen, Esko,&nbsp;Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. ''Lounais-Hämeen luonto'' 1 (1955), 5-10.  
*Niilekselä, Kai,&nbsp;Lounais-Häme maantieteellisesti. Teoksessa: Lounais-Hämeen Luonto 11 (1961), 10-21.  
*Niilekselä, Kai,&nbsp;Lounais-Häme maantieteellisesti. ''Lounais-Hämeen Luonto'' 11 (1961), 10-21.  


[[Category:Häme]]
[[Category:Häme]]

Versio 20. toukokuuta 2013 kello 21.42

Lounais-Häme on historiallisen Hämeen lounaisin osa Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Alueeseen kuuluvat Kanta-Hämeestä Forssan seutukunnan kunnat Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä sekä Varsinais-Suomesta Somero ja Pirkanmaalta Urjala.

Lounais-Hämeessä on tehty kaksi kuntaliitosta. Vuonna 1969 Koijärven pääosa liitettiin Forssaan ja pieni osa Urjalaan. Vuonna 1977 Somerniemi liitettiin Someroon. Alueen kunnista kaupunkeja ovat Forssa ja Somero.

Lounais-Hämeen alue osuu karkeasti päällekkäin keskiaikaisen Loimon eli Portaan hallintopitäjän kanssa lukuun ottamatta Urjalaa, joka kuului Kalvolan ja Saarioisten hallintopitäjiin. Likimain se vastaa myös Tammelan kihlakuntaa 1900-luvulla, mutta tähänkin kuului myös muita pitäjiä.

Varsinaisena perustana Lounais-Hämeen muodostumisessa onkin 1900-luvun alkupuoliskolla virinnyt aatteellinen yhteistyö. Eräs keskeinen vaikuttaja tässä oli Forssan lehden perustaja Esko Aaltonen, joka vaikutti merkittävästi myös lounaishämäläisessä kotiseututyössä. Forssassa edelleen ilmestyvä Forssan Lehti toimii Lounais-Hämeen alueen äänenkannattajana.

Lähteet

  • Aaltonen, Esko, Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. Lounais-Hämeen luonto 1 (1955), 5-10.
  • Niilekselä, Kai, Lounais-Häme maantieteellisesti. Lounais-Hämeen Luonto 11 (1961), 10-21.