Lea Savolainen

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.11 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Lea Tuulikki Savolainen (s. 1946 - 2010) oli hämeenlinnalainen poliitikko, joka syntyi Höyhensaarella. Hänen vanhempansa olivat työnjohtaja ja kunnallismies Toivo Johannes ja kotiäiti Anna Marjatta Seppänen Toijalasta, missä hän myös itse aloitti parikymppisenä poliitikon uransa vanhainkodin johtokunnassa. Hänen puolisonsa oli insinööri Matti Savolainen.

Hoitoalan ammattilainen

Peruskoulutukseltaan Savolainen oli Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksesta valmistunut erikoissairaanhoitaja, joka valmistui myöhemmin yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi. Ennen ammattipoliitikon uraansa hän ehti olla kymmenisen vuotta mm. Hämeenlinnan terveyskeskuksen ylihoitajana.

Kansanedustajana hän toimi yhteensä neljä vaalikautta vuosina 1979–1995, ja edusti Hämeen läänin eteläistä vaalipiiriä sekä kuului sosialidemokraattiseen eduskuntaryhmään. Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa hän oli vuodesta 1973 lähtien. Vuonna 1987 Lea Savolaisesta tuli myös kaupunginhallituksen jäsen. Hänellä oli lukuisia muitakin luottamustehtäviä ja hän oli mm. vuodesta 1983 ALKO:n hallintoneuvoston jäsen ja 2000-luvulla hän toimi aktiivisesti syöpäjärjestöissä.

Junassa maisteriksi

Kansanedustajan toimensa rinnalla Savolainen opiskeli itsensä yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi (nyk. maisterin tutkinto) Hämeenlinnan ja Helsingin junamatkojen aikana. Tutkinnon hän suoritti kuitenkin Tampereen yliopistossa.

Vuoden hämeenlinnalainen

Vuonna 2003 Lea Savolainen valittiin Vuoden hämeenlinnalaiseksi. Savolainen oli ollut vuosia puuhanaisena saattokodin (Koivikko-koti) saamiseksi Kanta-Hämeeseen, minkä julkisuudessa katsottiin olevan ratkaisevan perusteen hänen valinnalleen.

Lähteet

Hellstén, Tapani. Lea Savolainen. Muistokirjoitus. Helsingin Sanomat [26.5.2010]

Järvelä, Jukka. Lea Savolainen vaatii itseltään ja muilta paljon. Kaupunkiuutiset 25.5.2002. ARVI-paikallistietokanta

Maunula, Jyrki ym. Hämeenlinnalaisia 1639-1989. 1989. ISBN 952-90045-2-4. VANAMO-verkkokirjasto

Toivanen, Kati. Lea Savolainen patistaa kantamaan vastuuta. Saattokotihankkeen äiti valittiin vuoden hämeenlinnalaiseksi. Hämeen Sanomat 20.1.2003. ARVI-paikallistietokanta

Virtanen, Veli-Matti. Rouva vääpeli jättänee politiikan taistelot. Hämeen Sanomat 3.1.1996. ARVI-paikallistietokanta