Keskustelu:Tekijänoikeus

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2013 kello 11.58 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Tekijänoikeudet

Tekstissä todetaan "Häme-Wikin ulkoasu on palvelun ylläpitäjän (Hämeenlinnan kaupunginkirjasto) omaisuutta, eikä sitä saa käyttää muussa yhteydessä. Palvelun ohjelmiston, MediaWikin, käyttöehdot selviävät ohjelman kotisivulta." Olisikin kiva tietää miten Häme-Wikin ulkoasu voi olla palvelun ylläpitäjän tekijänoikeudellista omaisuutta, sillä kaikki wikit ovat pääsääntöisesti samanlaisia asuiltaan, vain logot vaihtelevat ja sivun erilaiset asettelut, mutta ne toteutetaan wikin ominaisuuksilla. Eli Mikä muu on omaa kuin logo? Maamies. 17. elokuuta 2009 kello 11.14 (UTC)

  • Maamies nosti esiin tärkeän kysymyksen. Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ei omista Mediawikin ulkoasua. Mediawiki -ohjelmisto on julkaista GPL lisenssillä joka edellyttää siihen tehtyjen muutoksien julkaisemisen samalla lisenssillä. Lisätietoja löytyy tietenkin Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/MediaWiki  Häme-Wiki logon tietenkin omistaa sen tekijä tai tuottaja jos tekijä on siirtänyt / antanut oikeudet tuottajalle. --Teemu 2. kesäkuuta 2010 kello 13.27 (EEST) 
  • Häme-Wikin ulkoasu ei luultavasti ylitä teoskynnystä, kuten ei useimpien muidenkaan sivustojen ulkoasu. Siinä mielessä tuo maininta ulkoasun tekijänoikeuksista on merkityksetön (mutta perinteisesti se tupataan joka sivustolla sanomaan). Tarmo 15. kesäkuuta 2010 kello 12.45 (EEST)

Sivulla todetaan: "Häme-Wikin artikkelien tekstit on lisensoitu CC-BY-SA-lisenssillä. Tekstejä saa vapaasti kopioida, muokata, levittää ja julkaista niin verkossa kuin paperillakin sillä ehdolla, että kaikki julkaistut versiot lisensoidaan samalla lisenssillä ja alkuperäinen lähde mainitaan. Kun julkaisee kirjoituksen Häme-Wikissä, hyväksyy automaattisesti CC-BY-SA-lisenssin. Häme-Wikissä julkaistuja kuvia ja äänitiedostoja ei ole lisensoitu CC-BY-SA-lisenssillä. Niiden oikeudet säilyvät tekijänoikeuksien omistajilla, eikä niitä voi muokata, levittää eikä julkaista, vaikka lähde mainittaisiin. "

Ilmoitus lisensoinnista olisi hyvä laittaa joka sivulle — ei "Tekijänoikeus" -sivun alle. Ilmoitukseen olisi hyvä myös laittaa linkki kyseiseen lisenssitekstiin. Se löytyy verkosta täältä: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.fi

  •  Mielestäni riittää, että maininta on editointisivulla sekä Tekijänoikeus-sivulla. Tarmo 15. kesäkuuta 2010 kello 12.45 (EEST)

CC-BY-SA lisenssillä julkaistujen tekstien ja kuvien "sekoittaminen", on myös ongelmallista. --Teemu 2. kesäkuuta 2010 kello 13.48 (EEST)

  • Hyviä kommentteja. Teksti ja kuvat on "sekoitettu" Häme-Wikissä sen vuoksi, että emme olisi saaneet käyttää museon kuvia palvelussa samalla lisenssillä kuin tekstejä. Miksi se on mielestäsi ongelma? Muokkaussivulla olevaa tekstiä tekijänoikeuksista täytyy varmaan vielä miettiä. --Maija 7. kesäkuuta 2010 kello 10.19 (EEST)
  • Niin, jos kuviin ei saada CC BY-SA -oikeuksia, olisi varmaan todettava, että "kuvat on luvalla julkaistu Häme-Wikissä". Tällöin CC BY-SA:n on ymmärrettävä koskevan muuta sisältöä. Käytännössä varmaan aina kun jokin tällainen kuva on artikkelin ohessa, olisi sen ohessa mainittava "kuva julkaistu luvalla, kaikki oikeudet pidätetty" tms. Tarmo 15. kesäkuuta 2010 kello 12.45 (EEST)