Käikälä

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 16.18 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Käikälä on Hämeenlinnan kaupunginosa, joka sijaitsee noin kuusi kilometriä Hämeenlinnan keskustasta etelään Turenkiin päin. Käikälä rajoittuu etelässä ja lännessä Vanajaveteen ja pohjoisessa Turun valtatiehen. Idässä rajana on Harvialantie.

Käikälä on enimmäkseen pientaloaluetta, mutta siellä on myös suuri teollisuusalue, jossa sijaitsevat muun muassa Rautaruukki Oyj, Huhtamäki Oyj, Sisu Akselit Oy ja Patria Vehicles Oy.

Käikälässä toimii Kirkonkulman ala-aste. Palveluihin kuuluu päivittäistavarakauppa K-Market.


Ladataan karttaa...

 

Historia

Nykyinen Käikälän alue on vanha Vanajan pappila joka liitettiin Hämeenlinnan kaupunkiin vuonna 1967, jolloin Vanajan kunta lakkautettiin uuden alueliitoksen tullessa voimaan.

Käikälän alueelta tunnetaan rautakautinen kokonaan tuhoutunut kalmisto sekä mahdollinen kuppikivi. Lisäksi alueelta on tiedossa irtolöytöjä.

Vanajan pappila sijaitsi 1700-luvun kartan mukaan pienessä niemekkeessä, metsäisen selänteen reunassa. Etelämpänä oleva laaksopainanne oli pappilan niittyä. Nykyinen Käikälän asuinalue on rakennettu pappilan vanhoille niityille. Vuosina 1858-62 rakennettu Helsingin-Hämeenlinnan rata linjattiin pappilan päärakennuksen ja rannan välistä. Lääninagronomi Bremer suunnitteli pappila puutarhan 1875. Vanajan kirkkoherran pappila on ilmeisesti sijainnut täälä paikalla jo varhaiskeskiajalla. Se on ilmeisesti ollut osa piispankartanoa. Pappilan nykyinen päärakennus rakennettiin 1828-32. Rakennuksen poikittaissiipi ja lasikuisti ovat 1860-70 luvuilta. Pihapiirin talli ja muonamiehen mökki ovat 1900-luvun alkupuolelta. Rakennukset on suojeltu rakennussuojelulailla 1986. Radan toisella puolella on viehättävä seisakerakennus radan perustamisajalta.

Hongiston asuinalue

Valtie 10:n ja Harvialantien väliin jäävälle alueella on suunniteltu Hongistoksi nimetty asuinalue. Uuden asuinalueen vieressä on mm. Patria Vechiclesin ja Sisun tuotantolaitokset.

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Lähteet

Happonen, Riikka. Katuman renessanssi tuo kaksi uutta asuinaluetta (Kartanonranta ja Hongisto). Hämeen Sanomat 13.2.2007. ARVI-paikallistietokanta