Ero sivun ”Juha Itkonen” versioiden välillä

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
p (yksi versio)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:ItkonenJ.jpg|thumb|right|200px|Juha Itkonen. Kuva: Jouni Harala]]Juha Heikki Itkonen on syntynyt [[Hämeenlinna|Hämeenlinnassa]] 8. kesäkuuta 1975. Hän on käynyt lukionsa syntymäkaupungissaan ja valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2001. Sen jälkeen hän työskenteli toimittajana ja toimituspäällikkönä aikakauslehti Avussa.  
+
[[Image:ItkonenJ.jpg|thumb|right|200px|Juha Itkonen. Kuva: Jouni Harala]]Juha Heikki Itkonen on syntynyt Hämeenlinnassa 8. kesäkuuta 1975. Hän on käynyt lukionsa syntymäkaupungissaan ja valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2001. Sen jälkeen hän työskenteli toimittajana ja toimituspäällikkönä aikakauslehti Avussa.  
  
 
Kirjailijan dybyyttinsä Itkonen teki vuonna 2003. Esikoisteoksensa ''Myöhempien aikojen pyhiä'' hän sijoitti Hämeenlinnaan [[Lahdensivuntie|Lahdensivuntien]] tuntumille. Kirja sai Kalevi Jäntin palkinnon, ja se oli myös Finlandia-ehdokkaana. Itkosen kieli on terävää, kirkasta ja kerronta soljuvaa.  
 
Kirjailijan dybyyttinsä Itkonen teki vuonna 2003. Esikoisteoksensa ''Myöhempien aikojen pyhiä'' hän sijoitti Hämeenlinnaan [[Lahdensivuntie|Lahdensivuntien]] tuntumille. Kirja sai Kalevi Jäntin palkinnon, ja se oli myös Finlandia-ehdokkaana. Itkosen kieli on terävää, kirkasta ja kerronta soljuvaa.  

Versio 15. lokakuuta 2020 kello 09.37

Juha Itkonen. Kuva: Jouni Harala
Juha Heikki Itkonen on syntynyt Hämeenlinnassa 8. kesäkuuta 1975. Hän on käynyt lukionsa syntymäkaupungissaan ja valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2001. Sen jälkeen hän työskenteli toimittajana ja toimituspäällikkönä aikakauslehti Avussa.

Kirjailijan dybyyttinsä Itkonen teki vuonna 2003. Esikoisteoksensa Myöhempien aikojen pyhiä hän sijoitti Hämeenlinnaan Lahdensivuntien tuntumille. Kirja sai Kalevi Jäntin palkinnon, ja se oli myös Finlandia-ehdokkaana. Itkosen kieli on terävää, kirkasta ja kerronta soljuvaa.

Toinen teos Anna minun rakastaa enemmän ilmestyi vuonna 2005, joka on kirja rockmusiikista rakkautena. Tämän jälkeen hän sai Kirjallisuuden valtionpalkinnon. Syksyllä 2007 Itkonen päästi käsistään romaanin Kohti, jonka tapahtumat sijoittuvat tsumanin runtelemille alueille. Kirjailija itse tosin sanoo, että teos ei ole tsunamikirja, koska Khao Lak on vain kirjan maisema. Paljon huomiota saanut romaani oli Finlandia-ehdokkaana ja sai Nuori Aleksis -palkinnon.

Novellikokoelma Huolimattomia unelmia tuli julki vuonna 2008. Siinä hän kuvaa aikamme ihmisistä, joilla unelmina ovat julkisuus ja sankaruus mutta myös parisuhde ja vanhemmuus. Novellikokoelmassa ovat myös mukana ”ne naiset, joiden takia ollaan hajalla ja joita ilman ei pysytä kasassa”.

Uusimmassa Itkosen romaanissa Seitsemäntoista päähenkilönä esittäytyvä Julius Ilonen toimii kirjailijan mukaan "ajatusten megafonina", ei kirjailijan alter egona. Siitäkään huolimatta, että Ilonen elää 1990-lukulaista nuoruuttaan Hämeenlinnassa kunnes muuttaa Helsinkiin ja ryhtyy kirjailijaksi.

Juha Itkonen on debytoinut myös lastenkirjailijana, kun hän julkaisi vaimonsa Maijan kanssa lastenkirjan Topsi ja tohtori Koirasson.

Kirjailijalla on vuonna 2005 syntynyt poika. Perhe asuu Helsingissä.

Romaanit

Novellit

Lastenkirjat

  • Itkonen, Juha ja Maija Itkonen: Topsi ja tohtori Koirasson. Otava, Helsinki. 2007. 978-951-1-21981-1

Lähteet

www.hs.fi

www.hameensanomat.fi

www.otava.fi

www.tammi.fi

www.teos.fi

www.wikipedia.fi

www.yle.fi