Joonas Ekström

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.24 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Ruokakauppias eli trahtoori Joonas Ekström (s. 1750-luku) oli yksi 1700-luvun lopun hämeenlinnalaisista porvareista, jonka liiketoimet eivät luistaneet kovin hyvin mikä oli tavallista tuohon aikaan. Vuonna 1780 hän sai niin kuin muutkin porvarit olivat saaneet hieman peltoa, niittyä ja maata käyttöönsä eli noin 1 hehtaaria kaikkinensa, mikä hieman helpotti elämää; ja vuonna 1791 hän sai melkein saman verran lisää.

Lähinnä viinan- ja oluenmyynnin lisäksi Ekström yritteli vähän kaikenlaista. Hän oli mm. jonkin aikaa palomestari, mutta jätti sen työn juopottelevien palovartijoiden takia, mikä hankaloitti työtä. Vuonna 1786 hän perusti yhdessä Katariina Hultmanin kanssa Hämeenlinnan ensimmäisen kahvihuoneen ja sai uusittua luvan vielä vuonna 1791.

Vuonna 1791 hän teki maistraatin kanssa sopimuksen kaupungin kyytien järjestämisestä ja kestikievarin pitämisestä, mutta pesti kesti vain vuoden verran, mutta muut eivät tässä tehtävässä menestyneet Ekströmiä kummoisemmin.

Taloudellisten vaikeuksien kanssa painiva Ekström päättikin vuonna 1795 muuttaa Helsinkiin, missä hän oli mm. tullimiehenä ja yritti ainakin vuonna 1804 saada oikeuden ryhtyä ruokakauppiaaksi, mikä ei kuitenkaan onnistunut.

Lähteitä

Lindeqvist, K. O.: Hämeenlinnan kaupungin historia, II osa: Kaupungin historia Ruotsin vallan aikana. Hämeenlinna: Hämeenlinnan kaupunki, 1926. Julkaisun verkkoversio (PDF). ([1])

Juha-Matti Granqvist. Helsingin porvaristo Viaporin rakennuskaudella (1748 - 1808). Historiallisia tutkimuksia Helsingin yliopistosta XLII ([2])