Hyppää sisältöön

Jonakin päivänä kaduttaa (Kirja)

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 15. huhtikuuta 2021 kello 16.04 – tehnyt Kaunislehto (keskustelu | muokkaukset)

Loikkaa:valikkoon, hakuun

Jonakin päivänä kaduttaa (2012) on riihimäkeläisen kirjailijan Minttu Vettenterän myös kirjallisista ansioistaan huomioitu kirja. Kirjalla on kirjoittajalle itselleen suuri henkilökohtainen merkitys. Hän oli itse koulukiusattu ja hänen lähipiiriinsä on kuulunut perheitä, joiden lapsia on kiusattu - ja joku on ehkä tehnyt itsemurhankin...

Kirja kertoo heinäkuussa 2012 koko Suomessa tunnetuksi tulleen Enkeli-Elisan tarinan, mistä nettikeskusteluistaj a uutisoinnista on tehty vuonna 2015 tutkimus Tampereen yliopistossa, jonka tekijä Anna Leppävuori uutisoi tapauksesta STT:lle.

Viime aikoina paljon esillä ollut Enkeli-Elisan tarina antaa paljon ajattelemisen aihetta. Jonakin päivänä kaduttaa (2012) on koskettava kertomus koulukiusaamisesta, itsemurhasta ja vanhempien surusta. (Kirjasampo)

Kirja on fiktiivinen tarina tosielämän ihmisistä. Se saa kysymään voiko tällaista oikeasti tapahtua ja silti se on totta kaikkialla. Se on tarina katumuksesta ja anteeksipyytämisestä, jonka lopuksi jäljelle jää vain kysymys: Voiko kaikkea saada anteeksi, itseltään? (Takakansitekstistä)

Jonakin päivänä kaduttaa

Elisa tekee itsemurhan

Miika ja Riikka ovat menettäneet ainoan lapsensa, 14-vuotiaan Elisan, joka oli tehnyt itsemurhan ottamalla yliannoksen lääkkeitä. Isä löysi tyttärensä kotoa, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

Elisan kuolema tuli vanhemmille täytenä yllätyksenä. He eivät edes tienneet, että tyttöä oli pitkään ja rajusti kiusattu niin koulussa kuin sen ulkopuolella netissä. Kännykkäkin oli täynnä vihaviestejä. Elisan paras ystävä Marika tiesi, mitä Elisalle tehtiin, mutta hän ei ollut kertonut siitä Miikalle ja Riikalle, mitä hän katuu.

Isä perustaa muistoblogin

Elisan kuolema saa varsinkin Miksu-isän pois tolaltaan, eikä vähiten siksi, että hän oli ollut teininä samanlainen kiusaaja kuin mitä olivat Elisan kiusaajat. Myös hän oli kenties voinut saada jonkun harkitsemaan itsemurhaa - tai jopa tekemään sellaisen!

Isä perustaa Elisalle muistosivuston, blogin kouluajoilta asti tuntemansa kirjailijan Mintun avulla. Minttu on kirjan kirjoittajan alter ego. Miika pyytää Minttua myös kirjoittamaan kirjan Elisan tapauksesta.

Kirja Enkeli-Elisasta

Pohdittuaan kirjaideaa he päätyvät siihen, että myös isän kokemukset otetaan kirjaan mukaan. Miika ottaa Facebookin kautta yhteyttä kaikkiin noin kymmeneen henkilöön, joiden kiusaamiseen hän oli osallistunut, mikä on tarkoitus dokumentoida Mintun kirjoittamaan kirjaan.

Miksu löytää tyttärensä päiväkirjat, jotka Minttu ottaa valikoiden mukaan kirjaansa ja niitä julkaistaan myös Elisan muistoksi perustetussa blogissa. Lisäksi Minttu itse kirjoittaa kanssakäymisestään Miikan kanssa omaan blogiinsa. Ja näistä aineksista syntyy myös todelinen kirja Jonakin päivinä kaduttaa (2012), jonka Minttu Vettenterä on kirjoittanut.

Lähteitä