Jokioisten kunnankirjasto

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.04 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)


Kirjasto on sivistyksen peruspalvelua, joka edistää alueensa yhtäläisiä mahdollisuuksia elämyksiin, tietojen ja taitojen hankintaan sekä kansalaisvalmiuksien kehittämiseen. Kirjasto tarjoaa maksutta käytettäväksi kokoelmat, mahdollisuuden tietoverkkojen käyttöön, kirjastotilat ja henkilökunnan asiantuntemuksen.

Yhteystiedot

Kuva: Eeva Sirkkilä

Keskuskatu 27
31600 JOKIOINEN

puh. 03-4182 7420

sähköpostiosoite jokioisten.kirjasto(at)jokioinen.fi

http://www.lounakirjastot.fi/

http://www.facebook.com/Jokioistenkirjasto

Avoinna:

  • ma - ti 11-19, ke 13-19 (lehtilukutila 11-), to - pe 11-19
  • kesäperjantaisin ajalla 1.5.-31.8. kello 11-17
  • aatot 11-16

Historia

Jokioisten kunnankirjasto perustettiin vuonna 1873. Alkuaikojen kirjastopalvelut olivat hajanaisia. Ennen ensimmäistä maailmaansotaa Jokioisilla oli työväenkirjasto, lastenkirjasto sekä kirjastot Kiipun ja Jänhijoen koulujen yhteydessä.

Kantakirjasto päätettiin perustaa vuonna 1921, kun tulipalo oli edellisenä vuonna tuhonnut Jokioisten Työväen Lainakirjaston 1400 nidettä. Kanttori J.A.Nisulan hoitamana kantakirjasto toimi palokunnantalossa 1922-1951 ja kansakoululla 1951-1953.

Vuonna 1953 kirjasto muutti kunnanviraston (nykyisen kirjastotalon) yläkertaan. Kirjaston tilat kaksinkertaistuivat 90 neliömetriin v. 1970. Hannes Nisula toimi sivutoimisena kirjastonhoitajana vuodesta 1963 vuoteen 1975, jolloin kirjasto sai ensimmäisen päätoimisen kunnankirjastonhoitajan.

Vuonna 1987 kirjasto sai kokonaan käyttöönsä nykyisen kirjastotalon. Talo on valmistunut kansakouluksi vuonna 1889 ja on toiminut kouluna vuoteen 1950. Tämän jälkeen talo oli kunnan toimitalona. Kunnanvirasto muutti uuteen virastotaloon 1986, jolloin aloitettiin talon peruskorjaus kirjastoksi. Kirjastotalon alakerran kokonaispinta-ala on 310 neliömetriä ja yläkerran 121 neliömetriä. Varsinaiset kirjastotilat ovat alakerrassa.

Kirjastorakennukseen tehtiin peruskorjaus ja laajennus vuonna 2012.

Palvelut

Jokioisten kunnankirjaston kokoelmiin kuuluu kirjoja, sähköisiä kirjoja ja lehtiä, nuotteja, karttoja, äänikirjoja, CD-levyjä, DVD-levyjä, CD-ROM -levyjä sekä sanoma- ja aikakauslehtiä.

Kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä muiden Louna-kirjastojen kanssa. Louna-kirjastoihin kuuluvat Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kirjastot. Asiakas voi yhdellä kirjastokortilla asioida kaikissa Louna-kirjastoissa. Myös kirjastojen käyttösäännöt ja maksut ovat samat. Aineistovaraukset kohdistuvat kaikkien Louna-kirjastojen kokoelmiin. Asiakas saa siis varaamansa teoksen siitä Louna-kirjastosta, josta teos on ensimmäiseksi lainattavissa. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata. Saapumisilmoitus lähetetään asiakkaan valitsemalla tavalla (tekstiviesti, sähköposti tai kirje). Kaikki Louna-kirjastoista lainattu aineisto voidaan palauttaa mihin tahansa Louna-kirjastoon maksutta. Lisäksi kirjastosta on mahdollista saada aineistoa kaukolainaksi muista kirjastoista.

Jokioisten kunnankirjastossa on käytettävissä

  • asiakaspäätteitä kokoelmien selailuun
  • tietokoneita joissa tulostusmahdollisuus.
  • kotiseutukokoelma, jonne on kerätty Jokioista käsittelevää aineistoa sekä jokioislaisten henkilöiden julkaisemia teoksia
  • Jokioisten valtuuston, kunnanhallituksen ja eri lautakuntien pöytäkirjat luettavissa 


Kirjastosta on saavana myös apua tiedonhakuun sekä kirjastonkäytön opastusta. Kirjastossa on myynnissä kokoelmista poistettuja kirjoja ja muuta materiaalia.  Kotisivuilta sekä Facebookista löytyy tietoja kirjaston palveluista sekä tapahtumista.