Iittalan lasimuseo

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.54 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Iittalan lasitehtaan museo avattiin vuonna 1971 tehtaan 90-vuotispäivän kunniaksi.

Designmuseon alaisuuteen kuuluva Iittalan lasimuseo esittelee lasin historiaa Iittalassa. Museorakennuksena toimii Orvon tilan vanha navetta, jota laajennettiin vuonna 1970 arkkitehti Juhani Kivikosken suunnittelemalla lisäosalla. Museo avattiin vuonna 1971, kun Iittalan lasitehdas täytti 90 vuotta. Museon ja tehtaanmyymälän ympärille syntynyt matkailukohde Iittalan lasimäki on avoinna vierailijoille vuoden jokaisena päivänä. Itse lasimuseo on auki kesäisin tiistaista sunnuntaihin, talvikaudella viikonloppuisin.

Tällä hetkellä museossa on esillä neljä eri näyttelyä. Näyttelyistä laajin on vuonna 2008 avattu, uudistettu perusnäyttely "Suomalaisen lasin helmet", joka esittelee Iittalan lasihistoriaa, kansainvälisesti tunnettuja taide-esineitä ja merkittäviä sarjatuotteita 1880-luvulta nykypäivään. Pääosassa perusnäyttelyssä ovat suomalaisen muotoilun kulta-aika ja silloin syntyneet Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan keskeiset teokset.

Museon yläkerrassa sijaitseva näyttely "Pilli, kuuppa ja muotti" esittelee lasinpuhalluksen tärkeimpiä työkaluja ja tekniikoita. Yläkerrassa sijaitsee myös Hackmanin aterinmuseo sekä kokoelma Nuutajärven lasitehtaan Pro Arte -taide-esineitä, mm. Oiva Toikan suunnittelemia lasilintuja.

Designmuseo Iittala on auki 1.9.-31.5. ainoastaan viikonloppuisin klo.11-17 ja 1.6.-31.8. tiistaista sunnuntaihin klo.11-17