Humppilan kunnankirjasto

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2013 kello 12.58 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio)
Humppilan kunnankirjasto

Humppilan kunnankirjasto löytyy Humppilan keskustan liikenneympyrän tuntumasta osoitteesta Iisakinkuja 3. Kirjaston henkilökuntaan kuuluvat kirjastonjohtaja sekä kirjastovirkailija. Vuoden 2010 alussa kirjaston kokoelmiin kuului yli 24 500 nidettä. Kirjasto kuuluu Louna-kirjastoihin yhdessä Forssan kaupunginkirjaston sekä Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastojen kanssa.

Humppilan kunnankirjasto
Yhteystiedot  

Sähköposti:

kirjasto(at)humppila.fi
kirjastonjohtaja(at)humppila.fi

kotisivu www.humppila.fi
kotisivu www.lounakirjastot.fi  

Avoinna:

  • maanantai klo 13 - 20
  • tiistai ja torstai klo 12 - 17
  • keskiviikko ja perjantai klo 12 - 19
  • aattoina klo 12 - 16
  • kesäperjantaisin 1.6 - 31.8 kirjasto on avoinna klo 12 - 16


Historia

Humppilan kirjaston historia alkaa 28.3.1875 pidetystä kirkonkokouksesta, jossa hyväksyttiin seurakunnan lainakirjaston säännöt. Kirjasto sijaitsi kirkon sakaristossa, josta se muutti vuonna 1882 koululle.

Vuonna 1921 kunnanvaltuuston aloitteesta aloitettiin neuvottelut seurakunnan hallussa olleen kirjaston siirtämiseksi kunnan hallintaan. Edelleen pyrkimys kuntien kantakirjastojen luomiseksi aloitettiin neuvottelut kirkkoneuvoston kanssa yhteisen kantakirjaston saamiseksi.

Vuonna 1926 päätti valtuusto kirjastotoimikunnan ehdotuksesta perustaa kirjastolaitoksen. Seurakunnan hallussa ollutta kirjastoa pyrittiin saamaan kunnan haltuun, mutta neuvottelut eivät johtaneet tuloksiin. Näin kunnan oma kirjasto aloitti toimintansa omien kirjaostojen myötä vuonna 1927. Kirjasto oli sijoitettu Kirkonkulman koululle ja se oli avoinna sunnuntaisin.

Vuonna 1951 kirjasto siirtyi kunnantalolle ja vuonna 1954 se muutti omaan taloon. Lainastotilaa oli vain 18 m². Tässä vaiheessa kirjoja oli 2 524 kappaletta ja vuotuinen lainausmäärä 4 329 kappaletta. Vuonna 1965 kirjasto siirtyi vuokratiloihin.Säästöpankin taloon ja sen lainaustilat yli kaksinkertaistuivat. Kirjastossa oli kirjoja 4 065 kappaletta, lainausluku oli 10 111 kappaletta. Kirjastolla oli myös useita lainausasemia eri puolilla kuntaa.

Vuonna 1975 kirjasto siirtyi Pihlaja-nimiseen kerrostaloon, jossa tilaa oli 118 m². Tässä vaiheessa juhlittiin kirjaston 100-vuotista historiaa. Kirjamäärä oli kasvanut 7 191 kappaleeseen ja lainauksia tehtiin 21 546 kappaletta. Vuonna 1985 kuntaan alettiin puuhata uutta kirjastorakennusta, jonka toteuttamisohjelman kouluhallitus 1988 hyväksyi.

Uuden kirjaston rakentaminen alkoi 1989 Arkkitehtitoimisto Heikki Koivulan suunnitelmien pohjalta ja harjannostajaisia vietettiin 30.3.1990. Nykyinen kirjasto avaattiin 2.9.1990 ja se vihittiin käyttöön 16.11.1990. Hyötypinta-alaa kirjastossa on 327 m².

Palvelut

Kirjaston lukusalissa voit lueskella sanoma- ja viikkolehtiä tai kuunnella kuulokkeilla musiikkia, satuja tai äänikirjoja.
Voit myös varata ajan yleisötietokoneillemme, joiden avulla voit käyttää internetiä, tehdä tiedonhakuja tai käyttää toimisto-ohjelmia. Kirjastossa on myös kopiointimahdollisuus.

Kirjastossa järjestetään satutunteja, ryhmien ja koululuokkien opastusta, näyttelyitä ja erilaisia yleisötilaisuuksia. Kirjastossa toimii aktiivinen kirjallisuuspiiri. Kirjasto toimii myös ennakkoäänestyspaikkana Humppilassa.

Kirjaston kokoelmista on lainattavissa monenlaista materiaalia: kirjoja, karttoja, lehtiä, nuotteja, videokasetteja, äänikirjoja, CD-levyjä, CD-romeja, DVD-levjä, ym. Sanomalehtiä säilytetään noin yhden kuukauden ajan. Sanomalehdistä lainataan viikkoa vanhempia lehtiä. Aikakauslehtiä annetaan lainaksi uusinta numeroa lukuunottamatta. Lehtiä säilytetään vaihtelevasti puolesta vuodesta useaan vuoteen. Säilytämme jonkin aikaa myös ilmaisjakelulehtiä. Kirjastosta löytyy myös kiinnostava kotiseutukokoelma, joka sisältää sekä Humppilaa käsittelevää aineisto että humppilalaisten kirjailijoiden tuotantoa.

Kirjaston kautta on mahdollista saada aineistoa kaukolainaksi muista yleisistä ja erikoiskirjastoista. Palvelu on maksullinen. Muista Louna-kirjastoista voi tilata aineistoa omaan kirjastoon varausmaksun hinnalla. Kirjastoon voi maksutta palauttaa minkä tahansa muun Louna-kirjaston aineistoa. Kirjaston tietopalvelu auttaa kaikenlaisessa tiedonhaussa.

Louna-kirjaston asiakkaalla on mahdollisuus käyttää WebOrigon tarjoamia sähköisiä palveluita kuten aineiston selaamista, omien lainojen uusintaa ja varausten tekoa. Kirjastokortin haltija voi käyttää maksutta myös Naxos Music Library -musiikinkuuntelupalvelua. Lounais-hämäläisistä kirjailijoista voi etsiä tietoa Louna-kirjastojen yhteisestä Lounakirjailijat-tietokannasta. 


TERVETULOA LUKEMAAN, KUUNTELEMAAN JA VIIHTYMÄÄN!

Lähteet

Humppilan kunnankirjasto