Hyppää sisältöön

Hiilijalanjäljillä (Kirja)

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 19. maaliskuuta 2021 kello 22.50 – tehnyt Kaunislehto (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Hiilijalanjäjillä (2021) on hämeenlinnalaisen kirjailijan ja matemaatikon Juha-Pekka Koskisen tietokirja, joka sopii luettavaksi esimerkiksi maaliskuun Ilmastoviikolla 22.-27.3.2021. Kirja perustuu sekä Koskisen omiin kokemuksiin siitä, miten ilmasto on muuttunut hänen elinaikanaan että hänen popularisoimaansa tutkimustietoon.

"Palkittu kirjailija JP Koskinen on ollut aina intohimoisen kiinnostunut säästä ja säätilojen tarkkailusta. Vesiliirtoon lopahtaneet hiihtolenkit innoittivat matemaatikon koulutuksen saaneen tilastofanin pitämään jo 1990-luvulla pedanttia sääpäiväkirjaa. Sitä tulkiten ja vankkaa nykytutkimustietoa hyödyntäen JP Koskinen avaa keskeisimmät ilmastonmuutoksen liittyvät faktat, kiistat ja tulevaisuuden skenaariot. Mukaansatempaavan pienen kirjan lukemisen jälkeen maailma ei näytä enää samalta kuin ennen. " (Liken tiedote)

Eurooppa saattaa viiletäkin

Juha-Pekka Koskinen suhtautuu sopivan skeptisesti tai kriittisesti ilmastotieteilijöiden malleihin ja haastaa lukijansa miettimään asioita.

Onko todella niin - niin kuin 90% tieteilijöistä väittää ja uskoo -, että juuri hiilidioksidi on se, joka saa aikaan maapallon lämpenemisen vai voisiko olla kysymys samaan aikaan myös jostain muusta?

Vasta vuoden 1985 jälkeen ilmaston lämpeneminen ja hiilidioksidin määrä ovat olleet lineaarisessa suhteessa toisiinsa, mutta niin ei ole ollut aina. Se herättää monia avoimia kysymyksiä.

Kiistatonta on vain että ilmasto lämpenee ja se mitä ilmeisimmin on ihmisen toiminnan aikaansaannosta - tai vain sen tosiasian seurausta, että ihmisiä on niin paljon maapallolla. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että voisimme tehdä asialle ainakaan kovin nopeasti mitään. Jollemme sitten keksi ja kehitä hyvin nopeasti teknologiaa, joka pystyy sitomaan hiilidioksidia ilmasta keinotekoisesti. Ilmasto saattaa silti jatkaa lämpenemistään monistakin syistä, koska emme tunne tarkkaan kaikkia mekanismeja, jotka saavat lämpenemistä ja viilenemistä aikaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että yksilöiden pienillä ja vähän suuremmillakaan ilmasto- tai ympäristöteoilla, joita koko 2000 -luvun on perätty, ei ole loppujen lopuksi kovin paljon vaikutusta siihen, miten ilmasto lämpenee. Se lämpenee vuoteen 2100 mennessä kolmisen astetta teimme tänä päivänä mitä tahansa. Ainoa asia jota voimme oikeasti tehdä on valmistautua siihen ja toivoa parasta.

Yksi kysymys, jota Koskinen ei kirjassaan käsittele ovat merivirtojen vaikutukset ilmastoon esimerkiksi Euroopassa. Jos Golf-virta pysähtyy, miltä on vahvasti näyttänyt jo vuosikymmenien ajan, ilmasto viilenee paikallisesti huomattavasti ympäri Eurooppaa. Viileneminen saattaa kestää jopa satoja vuosia. Viimeksi niin kävi 1500 - 1800 -luvuilla, jolloin oli ns. Pieni jääkausi. Samaan aikaan muualla Maapallolla ilmasto jatkaa lämpenemistään.

Lähteitä

Kirjailija & kustantaja

JP Koskinen. Hiilijalanjäljillä. Like-kustantaja ([1])

Juha-Pekka Koskinen, kirjailija (kotisivu) ([2])

juhapekkakoskinen. Instagram ([3])

Kirjaesittelyt & -arviot

Hiilijalanjäljillä. Savurenkaita. Kirjailija JP Koskinen 25.1.2019 (blogi) ([4])

Tommi Liljedahl. Hiilijalanjäljillä esittelee viiveskenaarion: tällä hetkellä ilmastoa lämmittävät 1980-luvun hiilidioksidipäästöt. Kulttuuritoimitus 08.02.2021 ([5])

JP Koskinen - Hiilijalanjäljillä. Kirjanvuoksi -blogi 13.2.2021 ([6])

JP Koskinen: Hiilijalanjäljillä. Pikkaraisen kirjakammi -blogi 21.2.2021 ([7])

Milla. Juha-Pekka Koskinen: Hiilijalanjäljillä. Kirjavinkit 11.3.2021 ([8])

Hiilijalanjäljillä. Suomen Kuvalehti / Tosiasiassa -blogi 11.3.2021 ([9]) (podcast)

Muita lähteitä

Hiilijalanjälki. Wikipedia ([10])

Ilmastonmuutos. Wikipedia ([11])

Laske oma, yrityksesi tai kuntasi hiilijalanjälki. Ympäristö.fi ([12]

Urry, John. Ilmastonmuutos ja yhteiskunta. Vastapaino. 2013 ISBN 978-951-768-409-5