Henrik Holmén

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.10 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Johan Henrik Holmén (s. 22.10.1866 Porissa) tuli tunnetuksi Hämeenlinnan verkatehtaan toimitusjohtajana ja Hämeenlinnalaisena kunnallisvaikuttajana.

Henrik Holmén muutti Hämeenlinnaan keväällä 1897 tultuaan valituksi Verkatehtaan toimitusjohtajaksi. Holménilla oli insinöörin koulutus polyteknisestä opistosta, jonka lisäksi hänellä oli myös jatko-opintoja Zürichistä. Teknisen koulutuksensa takia kunnallispolitiikassa aktiivinen Holmén oli mukana useissa teknisluontoisissa hankkeissa joita Hämeenlinna kohtasi 1900-alkuvuosikymmeninä. Näitä olivat esimerkiksi vesilaitoksen perustaminen sekä kaupungin sähköistäminen. Holmén toimi Verkatehtaan toimitusjohtajana vuoteen 1919 jolloin hän siirtyi johtajaksi Etelä-Suomen pankin Hämeenlinnan konttoriin.

Holménin oli naimisissa Elna Loviisa Amanda Holménin (omaa sukua Möller) kanssa, mutta Elna kuoli 10.5.1909 vain 35 vuoden ikäisenä.

Holmén rakensi itselleen 1924-1925 talon Hätilään ensisen sotilasvirkatalon maille jossa asui kuolemaansa saakka. Henrik Holmén menehtyi sairauskohtaukseen Helsingissä tammikuussa 1932 ja hänet, kuten vaimonsakin, on haudattu Turkuun.