Henrik Andersson

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.24 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Henrik Andersson (1744 - 1798) oli Vanajan pitäjän Idänpäässä sijaitsevan Heikkilän tilan isäntä ja eräänlainen Idänpää-Heikkilöiden suvun kantaisä.

Geni-sivustolla tilan mainitaan olleen Henrik Anderssonin aikaan rustholli. Eri lähteiden tietoja vertailemalla valistunut arvaus on, että jääkäri Erik Moberg oli Heikkilän tilan varustama sotilas Suomen sodassa. Vanajan pitäjän jääkärit kuuluivat Hämeen läänin jalkaväkirykmentin Everstiluutnantin komppaniaan, jonka päällikkö oli everstiluutnantti Reinhold Wilhelm Gripenberg.

Suomen sodan jälkeen vuonna 1809, kun Suomesta tuli osa Venäjää, näyttää siltä, että Heikkilän tila ei enää ollut rustholli eli ratsutila vaan tavallinen talollisen tila. Ehkä oli niin että kaikki suomalaisuusmiehet eivät halunneet olla tiloineen osa Venäjän armeijaa, koska se ei ollut pakollista. Sitä paitsi verojen maksaminen oli halvempaa kuin sotilaan ja ratsun varustaminen.

Vanajan pitäjässä oli silti paljon rustholleja vielä Juhana Idänpää-Heikkilän aikaan 1850-luvun puolivälissä, yhteensä 25 tilaa toimi ratsutilana. Suomen sodan aikaan 21 tilaa toimi rusthollina, jotka vastasivat miehen ja hevosen toimittamisesta Ruotsin armeijalle.

Henrik Anderssonin pojanpoika Juhana Idänpään-Heikkilä (1818 - 1890) oli ehkä aikansa merkittävin hämäläinen suomalaisuuskysymysten ajaja ja valtakunnallinen talonpoikaisvaikuttaja.

Lähteitä

Heikki Antinpoika Idänpää-Heikkilä. Geni ([1])

Idänpään-Heikkilän sukuseura (Kotisivu) ([2])

Luettelo kaikista rustholleista Suomen Suuriruhtinanmaassa. 1881 ([3])

Ratsutila. Wikipedia ([4])