Hauhon Kirkonkylän VPK

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 16.18 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Hauhon VPK:n toimitilat

Suomessa alettiin perustaa vapaaehtoisia palokuntia 1800-luvulla, vanhimmat niistä syntyivät Hämeeseen. Hämeen historian mukaan Hauholle perustettiin vapaaehtoinen palokunta, Hauhon WPK, jo vuonna 1888. Tämä hajosi myöhemmin, ilmeisesti vuonna 1896, kahtia Vitsiälän WPK:ksi ja Hauhon kk:n WPK:ksi.

Ladataan karttaa...

 

Toiminta

Kunnilla oli velvollisuus huolehtia palontorjunnasta vuonna 1865 annetun kunnallisasetuksen mukaan. Alkuun kylien asukkaat pakotettiin sakon uhalla sammutustöihin, mutta myöhemmin alkoivat säätyläiset, kartanonomistajat, virkamiehet ja teollisuusmiehet koota miehiä vapaan palokunnan riveihin turvatakseen omaisuutensa tulipalojen varalta.

Vuosisadan vaihteen tienoilla Venäjä valvoi Suomen vapaata kansalaistoimintaa tarkasti, mutta neutraali palokuntatyö sai vapaammat mahdollisuudet pitää yllä yhdistyksiä ja nuorisotoimintaa. Palokunnista muodostuikin paitsi palontorjunnasta huolehtivia järjestöjä niin myös erilaisia harrastuksia viljeleviä yhdistyksiä. Niin Hauhollakin soittokunta kehittyi palokunnan helmoissa ja myös näyttämöharrastus oli vilkasta. Vapaa palokunta järjesti iltahuveja ja kyläläiset tukivat sen toimintaa arpajaisilla ja lahjoituksilla. Kirkonkylän VPK:n toiminta on alussa ollut hyvin vilkasta, mutta se laantui vuosisadan vaihteen jälkeen.

Hauhon Kirkonkylän VPK:sta ei ole säilynyt paljon tietoa. Vuodelta 1908 on jäljellä arpajaisiin ja keräyksiin liittyviä luetteloita ja tositteita, vuodelta 1910 on tallella kassakirja ja pöytäkirjat. Asiakirjoja on saattanut hävitä vuoden 1918 kapinassa, sillä tähän liittyvä maininta löytyy saman vuoden pöytäkirjassa.


Lähteet