Hauho-Seura

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.54 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Hauho-Seura on kuusikymmentä vuotta nuori kotiseutuyhdistys. 240-jäseninen seura toimii monipuolisesti hauholaisuuden vaalijana.

Toiminta

Vuonna 2009 seuran puheenjohtajana toimii Leena Sarkkola, varapuheenjohtajana Minna Puntila ja sihteerinä Irmeli Isokivijärvi. Muut hallituksen jäsenet ovat Johanna Henttinen, Mona Iso-Mustajärvi, Eine Korhonen, Jouni Lehtonen, Raimo Mäkelä, Anne Nieminen, Jouko Sipilä, Riitta Tarvainen, Ulla Tupala ja Pekka Verho. Syyskokouksessa marraskuussa valitaan taas uusi hallitus vuodelle 2010.

Hauho-Seurassa on vallalla se ajatus, että kotiseututyö on hauskaa. Arkistopölyjen puhaltelu asiakirjoista ja rukinlapojen lajittelukin saa toiminnassa sijansa, mutta hauholaisuuden vaaliminen on paljon muutakin: seminaareja, koulutusta, teemallisia kotiseuturetkiä, iloisia illanviettoja tai vaikkapa Korpiklaanin hevi-humppa -musiikkivideon tekemistä kotiseutumuseolla. Korpiklaanin Metsämies -video (YouTube). Suuren suosion on saavuttanut vuoden 1918 Hauhon tapahtumapaikoille suunnattu retki.

Hauhon historia

Seuran suururakka vuosina 2003-2009 on ollut Hauhon historian toisen osan julkaiseminen. Kirja kertoo Hauhon historiasta 1500-luvulta 1800-luvulle. Historiankirjoitusta varten Hauho-Seura yhteistyökumppaneineen on keräsi varoja yli 100 000 euroa erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla. Hauhon kunta lisäksi myöntäsi kirjahankkeelle kaikkiaan 72 000 euroa. Seuraava vaihe on itsenäisen Hauhon kunnan (1868-2008) historian tallentaminen historian kolmanteen osaan.

Hauhon historian toinen osa (kirjoittanut Tiina Miettinen ja Anneli Mäkelä-Alitalo, toimittanut Anneli Mäkelä-Alitalo) tuli myyntiin 1.8.2009. Kirjan julkaisua juhlistettiin Hauho-päivänä 13.9.2009 Hauhotalossa vietetyssä juhlassa.

Museot ja sauna

Hauho-Seuralla on hoidettavanaan kolme museota: Kotkon talomuseo ja Esinemuseo Hauhon kirkonkylässä sekä Myllymuseo Vihavuodessa. Seura on vuokrannut tukikohdakseen Hauhon kunnan rantasaunan Vähäjärveltä. Hawulaksi ristityn keitaan leppoisat löylyt virkistävät väsyneen kotiseututyön uurtajan. Mökkiä vuokrataan myös muille halukkaille.

Hauho-Seura toimii aktiivisesti hauholaisten ja hauholaisuuden hyväksi ei ainoastaan historiaa ja perinteitä kunnioittaen vaan myös tulevaisuutta rakentaen.

Historia

Hauho-Seura on perustettu 12.12.1948.

Yhteistyö
Vihavuoden koski

Toimimme aktiivisessa yhteistyössä muiden Hämeenlinnan seudun kotiseutuyhdistysten ja hauholaisten kyläyhdistysten kanssa mm. Linnaseutu ry:ssä.

http://www.hauho-seura.fi