Hannele Lauri

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 27. huhtikuuta 2022 kello 09.39 – tehnyt Kaunislehto (keskustelu | muokkaukset)

Hannele Lauri (s. 1952) on suomalainen näyttelijä, joka syntyi Tampereella, mutta vietti lapsuutensa Hämeenlinnassa. Perhe asui Linnankasarmilla ja hänen isänsä oli komentaja Arvi Markkula.

Lauri teki pitkän näyttelijänuran Helsingin kaupunginteatterissa (1983–2015). Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi Pertti "Spede" Pasasen komediasarjasta Spede Show (1984-1987) ja sen Naisen logiikka -sketseistään, joissa hän esitti vaimoa Speden ollessa mies.

Hän on tullut tutuksi myös monista muista tv- ja elokuvarooleistaan. Laurin viimeisin elokuva on Johanna Vuoksenmaan ohjaama 70 on vain numero (2021) , jossa hän oli pääosassa Seija Kuulana, tunnettuna suomalaisena laulajana, joka ei suostunut vanhenemaan.

TV ja elokuvat

Pertti Pasanen. Spede Show. 1984 - 1987 (Sketsit)

Spede Show. Naisen logiikka. Kevätsää. Youtube (Sketsi) ([1])

Pertti Pasanen. Naisen logiikka. 1999. Youtube (Elokuva) ([2])

Johanna Vuoksenmaa. 70 on vain numero. 2021 (Elokuva)

Naisen logiikka

Idea oli yksinkertainen. Vaimo päättelee vakavalla naamalla, miten asioiden pitää olla. Yhdessä klassikkosketissä mies ja vaimo kiistelevät, onko oikein sanoa, että "pakkanen on noussut 10:stä asteesta 5:een asteeseen". Vaimo puolustelee aukottomasti, että ilman lämmetessä, pakkanen nousee. Hänellä on mittari kädessään ja hän näyttää millä tavoin mittari toimii. Elohopea on selvästikin noussut mittarissa ylöspäin eli pakkanen on noussut, eikä vastaväitteitä. Pertti Pasasen viimeinen elokuva Naisen logiikka (1999) perustui näihin sketseihin.

Hannele, näyttelijä (2021)

Lauri kuvaa elämänkertateoksessa, miten lapsuus Hämeenlinnan kasarmiympäristössä on vaikuttanut hänen elämäänsä:

"Lapsuuden kasarmiympäristö vaikuttaa Hanneleen vielä tänä päivänä; mieluisinta katsottavaa televisiosta hänelle ovat sotaelokuvat, joita hän ahmii esimerkiksi suoratoistopalveluista ja National Geographic -kanavalta. Tämä piirre huvittaa häntä itseäänkin. Miksi taistelut, rintamalinjat, varsinkin sukellusveneet ja niiden kaameat olosuhteet kiehtovat häntä niin syvästi? Siinä on jotain isältä ja sodan läheisyydestä perittyä, ehkä myös omaa, syvältä kumpuavaa jännityksen kaipuuta."

"Kapteeni Markkula oli varuskunnan päällikkönä oikeudentuntoinen ja pidetty, mutta luonteeltaan etäinen. Hänessä oli hämäläistä varautuneisuutta ja hän oli periaatteissaan joustamaton. Ei hän mikään Ärjylä -tyyppi ollut, päinvastoin. Armeijan kelpoisuusluokituksessa hänen huolellisuutensa, aloitekykynsä ja kasvatuksellinen toimintansa (kurinpito) olivat vain tyydyttävää luokkaa. Mitään moitittavaa hänen toiminnastaan ei koskaan ilmennyt." (s. 19)

Lähteitä

Hannele Lauri. Wikipedia ([3])

Teemu Rinne. Diiva : Hannele Laurin tarina. Revontuli. 2013 ISBN 978-952-6665-01-6

Rajala, Panu. Hannele, näyttelijä. Otava. 2021 ISBN 978-951-1-38863-0

Riikka Happonen. Hämeenlinnan likat saivat kasvaa vapaasti itsekseen. Hämeen Sanomat 29.12.2021