Hallituskatu 17

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 16.18 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Väinämö Killisen suunnittelema kaksikerroksinen puinen asuintalo Hämeenlinnassa Hallituskatu 17:ssä edustaa 1920-luvun klassismia. Se liittyi aikanaan saumattomasti keskustan puutalokorttelien joukkoon.

Ladataan karttaa...

Hämeenlinnan rakennustoiminta 1920-luvulla

Hämeenlinnassa oli vuonna 1920 maistraatin tietojen mukaan 585 rakennusta, joista useimmat olivat puisia. Kivirakennusten osuus oli 1900-luvun alusta noussut kuitenkin runsaaseen kolmannekseen. 1920-luvun alkupuolella kaupunkiin tehtiin vain pari pientä taloa. Vuosikymmenen loppupuolella rakentaminen vilkastui, ja vuonna 1927 sanomalehtikin kehui kaupungin rakennustoimintaa vilkkaimmaksi pitkiin aikoihin. 1920-luvun lopussa valmistuivat mm. tyttökoulu Kaurialaan, Osuusmeijerin talo Palokunnankadulle, Eläinlääkäri E. Hiilivirran kivitalo Raittiuskatu 17:ään ja useita muitakin yksityistaloja eri puolille kaupunkia.

Puutalokaupungin viimeisiä jäänteitä

Hallituskatu 17:n puurakennuksen koristelu on niukkaa, klassismia mukailevaa. Keskustasta ei löydy toista samanlaista taloa, mutta Kaurialassa on useita samantyyppisiä yhden tai kahden perheen puutaloja. Pihan puolella on toisen kerroksen keskimmäisen ikkunan alla parveke, johon ei kuitenkaan enää ole ovea. Valokuvien perusteella ovi on poistettu jo 1940-luvulla. Kadun varren putkiaita ja rautaportit ovat alkuperäiset. Kaupunkikuvassa mäen päällä oleva talo on jäänyt yksinäiseksi ja isojen kivitalojen puristuksiin. Jalkakäytävä tekee talon kohdalla mutkan, sillä Hallituskatua on vuosikymmenten aikana levennetty uusien kerrostalojen myötä. Hallituskatu 17:ssä on myös vuonna 1961 rakennettu asuinkerrostalo. 

Puurakennuksen alakerrassa on ollut mm. vanhain tavarain- ja antiikkiesineitten liike, mutta nykyään siinä toimii Pizzeria Pikku Don Sergio.

Lähteet

Hämeen Sanomat 20.2.1981