Hämeenlinnan setlementti

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 09.54 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Hämeenlinnan setlementti ry. on maahanmuuttajien ja suomalaisten yhteinen yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä erilaisten ihmisten ja yhteisöjen välistä vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa sekä kehittää ihmisten arjen tarpeista lähteviä ja kansalaistoimintaan pohjautuvia uusia työmuotoja elämänkaaren eri vaiheisiin. Toiminta-ajatuksena on yhdistää toiminnassa ammatillinen osaaminen ja vapaaehtoistominta sekä osallistujien oma kokemustieto ja vertaistuki.

1990-luvulla haaveena kansainvälinen kohtaamispaikka Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan setlementti ry perustettiin 25.9.1997, kun kaupunginkirjaston kerhohuoneeseen kokoontui 26 henkeä miettimään, miten kaupunkiin saataisiin kansainvälinen kohtaamispaikka. Monikulttuurista toimintaa päätettiin vauhdittaa perustamalla Hämeenlinnan setlementti.

Ensimmäisissä säännöissä yhdistyksen tarkoitukseksi todettiin Suomen Setlementtiliitto ry:n jäsenenä ja sen toimintaperiaatteita noudattaen järjestää ihmisenä ja lähimmäisenä kasvamista sekä elämän eheyttämistä tukevaa toimintaa Hämeenlinnan kaupungissa ja ympäristössä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys päätti muun muassa järjestää vapaaehtoistyötä, sosiaalityötä ja sosiaalista toimintaa Hämeenlinnan kaupungissa ja ympäristössä. Hämeenlinnan setlementin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Daniel Martin Lopez ja sihteeriksi Marja Lilja.

Monikulttuurinen Kaarisilta-keskus

Osana Hämeenlinnan setlementtiä on Hämeenlinnassa toiminut vuodesta 2002 Kaarisilta–keskus osoitteessa Arvi Kariston katu 9 lh 3. Se on toiminta- ja kohtaamispaikka maahanmuuttajille sekä monikulttuurisuudesta kiinnostuneille suomalaisille. Kaarisilta antaa ohjausta arjessa selviytymiseen ja osallistumiseen sekä tukea ja tiloja omaehtoiseen toimintaan. Tietoa tapahtumista Kaarisillassa löytyy Hämeenlinnan setlementin kotisivulta.

Hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä

Nykyisin Hämeenlinnan setlementin päämääränä on monimuotoisen hyvinvoinnin, osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääntyminen Hämeenlinnan seudulla. Yhdistyksen tehtävänä on monialaisen setlementtityön traditioihin ja arvoihin perustuvan kokonaisvaltaisen toiminnan toteuttaminen erilaisissa yhteisöissä ja toimintaympäristöissä.

Yhdistyksellä on kolme perustehtävää:

1. Kansalaistoiminnan, vertaistuen ja omaehtoisuuden mahdollistaminen
2. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
3. Sosiaalisten ja pedagogisten toiminta- ja tukipalvelujen kehittäminen.

Hämeenlinnan setlementin työmuotoja ovat

  • kehittämistoiminta ja järjestöyhteistyö
  • kansalais- ja vapaaehtoistoiminta
  • perhe- ja kriisityö
  • työllistäminen, koulutus- ja palvelutoiminta

Hämeenlinnan setlementti ry:n toiminnasta ja eri työmuotojen kehittämisestä vastaavat sosiaali-, terveys-, kulttuuri- tai kasvatusalan koulutuksen saaneet työntekijät, mutta tärkeänä resurssina toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja kehittämisessä ovat eri taustoista tulevien osallistujien ja vapaaehtoisten osaaminen ja työpanos. Hämeenlinnan setlementti ry:n toiminnan päärahoittajina v. 2009 ovat Raha-automaattiyhdistys, Hämeenlinnan kaupunki, Euroopan Sosiaalirahasto, Etelä-Suomen lääninhallitus, Suomen Liikunta ja Urheilu ry. ja Suomen Avartti-komitea.

Hämeenlinnan setlementti ry:n puheenjohtaja on Timo Koskinen ja vs. toiminnanjohtaja Maija Jokinen. Yhdistyksen toimisto on osoitteessa Arvi Kariston katu 9 lh 1, 13100 Hämeenlinna.

Setlementti?
Setlementti-sana tulee englannin to settle –sanasta, joka tarkoittaa asumaan asettumista. Ensimmäinen setlementti perustettiin Englantiin 1880-luvulla, jolloin erilaiset ihmiset muuttivat asumaan samaan paikkaan, oppivat toisiltaan ja rakensivat yhdessä parempaa tulevaisuutta. Sama yhteisöllinen työote toimii edelleen Hämeenlinnassa ja yli 50 paikkakunnalla Suomessa.