Ero sivun ”Hämeenlinnan lyseo” versioiden välillä

Häme-Wikistä
p (yksi versio)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 17: Rivi 17:
http://goo.gl/Vrc0r  
http://goo.gl/Vrc0r  


[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Koulut]]
[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Yläkoulu]][[Category:Lukio]]

Versio 7. toukokuuta 2013 kello 13.20

Normaalilyseo 1873-1888
CopyrightLyseonVluokka.jpg

Hämeenlinnan lyseo Linnankadun, Lukiokadun ja Birger Jarlinkadun välisessä korttelissa on kaupungin kauneimpia ja vaikuttavimpia julkisia rakennuksia. Korkealta mäeltään se hallitsi suurten kerrostalojen tuloon asti kaupun

Hlinnanlyseo.jpg

kinäkymää ja seisoo rajana vanhan puutaloalueen ja eteläpuolen uusien kivitalojen välissä. <widget type="googlemap">

<marker lat="60.99899" lon="24.46411">Hämeenlinnan lyseo</marker> </widget>


Hämeenlinnan suomalainen Normaalilyseo oli aloittanut toimintansa vuonna 1873 entisessä yläalkeiskoulussa, joka sittemmin tunnettiin entisenä postitalona. Normaalilyseo siirrettiin vuonna 1887 Helsinkiin ja sen tilalle perustettiin Suomalainen Lyseo. Uuden koulun rakentamisesta kaupungin lahjoittamalle tontille tehtiin esitys kouluhallitukselle vuonna 1883. Koulutalo valmistui vuonna 1888 Itäisen Linnankadun varrelle Tähtipuiston itäpuolelle.

Uusrenessanssirakennuksen on suunnitellut yleisten rakennusten ylihallituksen nuori arkkitehti Magnus Schjerfbeck yliarkkitehti Georg Wileniuksen johdolla. Lyseo ylitti valmistuttuaan silloiset vaatimukset. Luokkahuoneista tehtiin korkeita, jotta oppilailla riittäisi ilmaa. Juhlasalistakin tuli iso; olihan normaalilyseossa aina ylimääräistä väkeä, mm. auskultantteja seuraamassa opetusta. Rakennus täytti tilantarpeet 1930-luvulle asti. 'Oppisaleja' oli alun perin kahdeksan, lisätiloja koulu sai vuonna 1936. Molempien päiden siipirakennuksiin saatiin yksitoista uutta luokkahuonetta.

Viime vuosikymmeninä koulun sisätiloja on korjailtu pariin otteeseen. Pihan itälaidan uudisrakennus on vuodelta 1961. Muutoksissa ei ole koskettu julkisivuihin, ne ovat vuoden 1936 asussa. Myös juhlasali kasettikattoineen ja päällysteineen on säästynyt muutoksilta. Sitä on sanottu kaupungin kauneimmaksi huonetilaksi.

Lyseolla on ollut merkittävä sija kaupungin ja koko maakunnan henkisessä elämässä. Sen opettajat ovat olleet mukana kunnalliselämässä ja siellä ovat käyneet koulua monet kansalliset merkkimiehemme. Näistä J. K. Paasikivi ja Jean Sibelius ovat saaneet muistolaatan koulun seinään.

Peruskoulu-uudistuksessa normaalilyseo muuttui keskustan yläasteeksi ja siinä toimii myös lyseon lukio. Sen nimi on nykyisin Lyseon koulu ja osoite on Lukiokatu 6. Alkuperäinen lyseorakennus sijaitsee Linnankadun varrella, Sibeliuspuiston vieressä. Puistossa säveltäjä Jean Sibeliuksen patsas kohti empirerakennusta, jossa hän kävi aikanaan normaalilyseota.

Lähde

Hämeen Sanomat 19.3.1981

http://goo.gl/Vrc0r